Hrvatski filmovi na festivalu u Belgiji

"Sonja i bik" na festivalu ljubavnog filma u Belgiji
"Sonja i bik" na festivalu ljubavnog filma u Belgiji

U natjecateljskim programima jubilarnog, 30. izdanja međunarodnog festivala ljubavnog filma u Monsu, jednom od najstarijih i najvažnijih filmskih festivala u Belgiji, bit će prikazani hrvatski filmovi "Hitac" Roberta Orhela i "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić.

Festival će u posebnom programu Fokus na Hrvatsku prikazati i kratkometražni film Irene Škorić "I Love YU", a bit će održana i majstorska radionica Marka Meštrovića. Za nas je ovo važna činjenica jer je posebna namjera festivala skretati pažnju na filmove koji još nemaju distribuciju u Belgiji.

"Hitac" će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji uz još deset naslova, među kojima su ovogodišnji festivalski favoriti poput američkog filma "Privremeni dom" i njemačkog "Čudna neka mačka", dok je film "Sonja i bik" jedan je od 11 naslova u natjecateljskom programu europskog filma, a uključen je i u pedagoški i program namijenjen učenicima osnovnih škola.

Oba ova filma su uz "Šuti" Lukasa Nole i "Halimin put" Arsena Antona Ostojića, također dio posebnog programa Fokus na Hrvatsku koji je počeo 15. veljače i traje do četvrtka.

Publika u Monsu imat će prilike osobno upoznati članove ekipa filmova uvrštenih u Fokus. Između ostalog, Ostojića, montažera "Sonje i bika" Marina Juranića i glavnu glumicu Juditu Franković, tu je i jedan od glumaca filma "Šuti" Milan Pleština te Robert Orhel i obje glavne glumice iz filma "Hitac", Ecija Ojdanić i Iva Babić.

Uz ove filmove, Hrvatsku će predstavljati i nagrađivani animator Marko Meštrović, dok će kao članica žirija za kratkometražni belgijski i međunarodni film biti prisutna i hrvatska producentica Antonia Dubravka Carnerud. Mons je uz poljski Plzeň europska prijestolnica kulture za 2015. godinu. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter