Hrvatski filmaši na Berlinaleu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim koprodukcijskim dokumentarcem "Baršunasti terorist" Petera Kerekesa, Pavola Pekarčika i Ivana Ostrochovskog u programu Forum Hrvatska će na 64. Berlinaleu, koji se održava od 6. do 16. veljače, biti zastupljena projekcijama dugometražnih igranih filmova, sudjelovanjem na European Film Marketu te mladim filmašima koji sudjeluju u programu Berlinale Talents.

"Baršunasti teroristi" dugometražna su dokumentarna koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske, koja je u Karlovym Varyma osvojila nagradu FEDEORA, Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana. Uvrštena je u Forum, koji slovi kao jedan od važnijih festivalskih programa, s obzirom da je posvećen inovativnim djelima i djelima koja njeguju nekonvencionalne filmske pristupe.

U okviru sajma audiovizualne industrije European Film Market prikazat će se noviji hrvatski filmovi. To su "Kauboji" Tomislava Mršića, "Vis-A-Vis" Nevija Marasovića, "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića, "Svećenikova djeca" Vinka Brešana i "Projekcije" Zrinka Ogreste, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, koji će na sajmu imati svoj štand, u muzeju Martin-Gropius-Bau. Uz HAVC na sajmu će sudjelovati i više hrvatskih filmskih producenata te predstavnika distributera i festivala.

Zadnjih godina među mlađom generacijom jedan od najpopularnijih dijelova festivala je Berlinale Talents, najveća edukacijska i networking platforma takve vrste u svijetu. Ove godine na njoj će sudjelovati redateljica Maša Drndić, producentica Ivana Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar, redatelj Jure Pavlović, snimatelj Dragan Šiša te redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter