Hrvatski feta sir u povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Približavanje Hrvatske Europskoj uniji sve više utjece i na sitnice u našim svakodnevnim životima, a u njih se ubraja i mijenjanje naziva pojedinih proizvoda pod utjecajem europskih regulativa.

Mlijecna industrija Dukat vec neko vrijeme reklamira svoj jogurt bioAktiv kao bAktiv porucujuci kupcima da su promijenili naziv zbog europskih standarda. Ti europski standardi zapravo su direktive EU-a koje je Hrvatska, u procesu uskladivanja, ugradila i u svoje zakonodavstvo. Potvrduju to i u Dukatu.

- Razlog promjene naziva proizvoda su propisi Europske unije cvrsto ugradeni u domace zakonodavstvo, odnosno pravilnik o oznacavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te pravilnik o deklaraciji i oznacavanju ekoloških proizvoda. Spomenutim pravilnicima regulirano je da prefiks bio mogu nositi samo proizvodi dobiveni iz organskog, odnosno biološkog uzgoja.

Dodaju da su njihovi proizvodi proizvedeni od domaceg mlijeka najbolje tzv. EU-kvalitete, ali ne i mlijeka iz certificirane organske proizvodnje, pa su - da potrošace ne bi dovodili u zabludu - jogurtu promijenili ime.

No, jogurt nije jedini proizvod koji zbog EU-a mora biti preimenovan. Na popisu ce se uskoro naci i feta sir, što su nam potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede. Grcka se uspjela izboriti da naziv feta dobije zašticenu oznaku zemljopisnog porijekla.

Zbog toga u Dukatu vec razmišljaju o promjeni imena tog sira te isticu da ce naziv feta iz naziva njihovih sireva (Bjelovarske fete i Salakis fete) u dogledno vrijeme biti izostavljen, odnosno zamijenjen drugim nazivom sukladno legislativi EU-a.

Približavanje Hrvatske clanstvu u EU-u moglo bi utjecati i na nazive domaceg brandyja te domaceg ruma. Naime, ta dva proizvoda po svojoj recepturi ne odgovaraju onome što EU propisuje kao brandy i rum.


Podijeli: Facebook Twiter