Hrvatski euri u srpskim bankama?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamatne stope za štednju u srbijanskim bankama su medu najvišim u Europi, što je povecalo interes ne samo domacih, vec i gradana susjednih zemalja za otvaranje deviznih racuna u Srbiji. Zbog potrebe za svježim novcem, velik broj banaka odobrava povoljne uvjete za orocenu štednju, i deviznu i dinarsku.

Primjerice, dok se u Europi prosjecne kamatne stope na orocene uloge krecu od 1,3 do cetiri posto, u srpskim bankama može se ostvariti interes od cetiri do cak 7,25 posto. To znaci da je na tisucu eura za godinu dana moguce profitirati 72 eura.

Inace, banke su u tjednu štednje (od 1. studenoga) klijentima ponudile još povoljnije uvjete za orocene depozite u odnosu na standardnu ponudu. Kamate na dinare porasle su do 18 posto, a na štednju u eurima krecu se do osam posto za iznose orocene na godinu dana. Prema staroj poslovici "para vrti gdje burgija nece", tako su uspjele pridobiti veci broj rezidencijalnih i prekogranicnih štediša pa se na bankarskim šalterima nerijetko stvaraju gužve.

Unatoc ratnim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji, hrvatski ulagaci nemaju previše predrasuda o ulaganju u Srbiju, piše hrvatski magazin Biznis, koji je nedavno pozvao stanovnike Hrvatske da svoju deviznu uštedevinu ulože u srpske banke. Generalni tajnik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalic potvrduje nam da ima štediša iz okolnih zemalja koji orocavaju uloge u srpskim bankama.

- Stranci mogu otvoriti racune u bankama na teritoriju Srbije bez bilo kakvih ogranicenja - potrebna je samo osobna karta ili putovnica. Za polaganje i orocavanje deviza do 10.000 eura nema nikakvih prethodnih uvjeta i provjera. Ako su u pitanju iznosi veci od 10.000 eura neophodna je carinska deklaracija o unošenju sredstava u Srbiju, odgovorio je Dugalic na upit da li strani državljani moraju ispunjavati neke dodatne uvjete za otvaranje racuna.

Kamatne stope u Srbiji na orocene depozite u eurima do jedne godine krecu se u rasponu od pet do 7,5 posto. U svim zemljama u okruženju kamatna stopa je niža i iznosi izmedu 2,5 i cetiri posto za orocene uloge na godinu dana, veli naš sugovornik.

Na kraju podsjetimo, Hrvatska narodna banka od pocetka sijecnja iduce godine uvodi liberalizaciju u deviznom sektoru koja ukljucuje mogucnost štednje hrvatskih gradana u inozemstvu bez posebnih dozvola centralne nacionalne banke. To ce, bez sumnje, olakšati onima koji žele zaraditi na kamatama ulažuci svoju štednju u banke koje im nude najpovoljnije uvjete. Naravno, ako nemaju politickih predrasuda ili sumnji u stabilnost bankarskog sustava.


Podijeli: Facebook Twiter