Hrvatski entitet je utopija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novoizabrani bošnjacki clan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovic u razgovoru objavljenom u beogradskoj Politici u ponedjeljak ocijenio je ideju stvaranja treceg, hrvatskog entiteta u BiH kao utopiju.

"To je utopija. Kad to nije moglo 1992., u onakvom rasporedu odnosa, zašto bi moglo 2010.", odgovorio je Izetbegovic na novinarski upit o najavama stvaranja hrvatskog etniteta u BiH. Nije dodatno objasnio svoje stajalište, ali je izrazio nadu u dobru suradnju sa Željkom Komšicem, clanom Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda.

Svog prethodnika na mjestu bošnjackog clana Harisa Silajdžica kritizirao je zbog vodenja "tvrde" politike. "On je pregovarao u stilu "sve ili ništa", a dobivao je ništa ili skoro ništa", rekao je Izetbegovic.

Miloradu Dodiku, bivšem premijeru i novom predsjedniku RS-a, Izetbegovic zamjera stalne prijetnje referendumima i razdruživanjem. "Dodik bi trebao prestati s pricama koje su uvredljive i uz to potpuno nerealne, protivne Daytonu, Ustavu BiH i interesu velesila. Bolje mu je da se s nama prihvati gospodarstva, jer umirovljenici u RS imaju najniže mirovine u Europi", rekao je Izetbegovic.

"BiH nema alternativu kad je u pitanju prikljucenje EU, a na zacelju je tog procesa. Za ove dvije anomalije krivi su lideri koji sebicno svadaju narode, plaše ih, obecavaju nerealne nacionalne projekte, umjesto da se okrenu realnosti i buducnosti i naprave zajednicki iskorak ka boljem životu", smatra Izetbegovic.


Podijeli: Facebook Twiter