Hrvatski webmasteri zanemaruju svjetske standarde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima istraživanja koje je proveo internetski servis za napredno pretraživanje hrvatskih domena WhoisHR (whois.com.hr), veliki broj domacih web odredišta ne poštuje standarde koje preporucuje World Wide Web konzorcij (W3C). Spomenuta organizacija se bavi standardizacijom tehnologija koje se koriste na webu te kreira i održava standarde pod nazivom 'W3C preporuke (W3C Recommendations). Neki od najznacajnijih clanova organizacije su: AOL, Adobe, Apple, IBM, Microsoft i Sun Microsystems.



Istraživanje servisa WhoisHR (whois.com.hr) napravljeno kako bi se provjerilo poštivanje ovih standarda u Hrvatskoj, a obradeno je više od 55 tisuca hr i com.hr domena uz pomoc W3C Markup Validation Service softvera. Za obavljanje istraživanja bilo je potrebno nešto više od petnaest dana koliko je trebalo poslužitelju da uz pomoc spomenutog softvera analizira pocetnu stranicu svake domene. Valja napomenuti da je gotovo 25% domena obuhvacenih istraživanjem bilo nedostupno u razdoblju testiranja.

Manje od 5% dostupnih domena u potpunosti je zadovoljavalo je (X)HTML specifikacije, a rucnim pregledavanjem tih domena utvrdeno je da se uglavnom radi o web stranicama tvrtki koje se bave izradom web stranica (i slicnim uslugama) te manjim stranicama koje tek nagovješcuju da ce se na toj domeni nešto pojaviti.

Vecina web stranica (90%) osvježenih barem jednom u posljednjih godinu dana koriste neki od XHTML standarda dok ostatak koristi uglavnom HTML 4.1 standarde. U ukupnoj statistici XHTML koristi 75% posto stranica, a HTML 4.0 i 4.1 nešto manje od 20% stranica.

Ispravnost HTML koda doprinosi ispravnom prikazivanju web stranica u svim internetskim preglednicima. Iako cak i www.google.com ne zadovoljava zadane HTML standarde njihovo poštivanje je poželjno i svjetska praksa sve više ukazuje na važnost ispravnog HTML koda.


Podijeli: Facebook Twiter