Hrvatski državljani od 11. ožujka u Švicarsku mogu samo s osobnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski državljani moći će putovati turistički u Švicarsku samo s važećom osobnom iskaznicom od idućeg petka, priopćilo je u petak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj postiglo sporazum o ukidanju obveze korištenja putovnica za turistička putovanja hrvatskih  državljana, koji će stupiti na snagu 11. ožujka 2016., a kojim se omogućuje hrvatskim državljanima koji putuju u turističke svrhe ostvarenje prava ulaska na teritorij Švicarske Konfederacije s važećom osobnom iskaznicom", navodi se u priopćenju i dodaje da navedeno pravo vrijedi za ulaske u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana godišnje.

Europska unija i Švicarska potpisale su u petak protokol kojim se međusobni sporazum o slobodi kretanja osoba proširuje i na Hrvatsku, čime je postignut prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU. 

MVEP je pozdravio potpisivanje protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode kao i odluku švicarskog ministarstva vanjskih poslova o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe, a koja je donesena na dan potpisivanja protokola, stoji u priopćenju. (H)


Podijeli: Facebook Twiter