Hrvatski dokumentarci uspješno do nagrada


Dokumentarni filmovi "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević u produkciji Hulahopa i bugarsko-hrvatska koprodukcija "Posljednja ambulantna kola Sofije" Iliana Meteva nominirani su za prestižne dokumentarne nagrade Silver Eye. Jedan od najznačajnijih istočnoeuropskih filmskih sajmova posvećen dokumentarnom filmu East Silver Market i ove će godine nagraditi najbolje kratkometražne, srednjometražne i dugometražne dokumentarce. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se 27. listopada u Jihlavi (Češka) na zatvaranju 16. međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi.

Ovogodišnja selekcija uključuje 30 dokumentaraca, a o pobjednicima će odlučivati međunarodni žiri sastavljen od predstavnika značajnih filmskih organizacija, tvrtki i festivala. Film "Nije ti život pjesma Havaja" nominiran je u srednjometražnoj kategoriji, a "Posljednja ambulantna kola Sofije" u dugometražnoj.

Uz nagradu, pobjednicima će pripasti i iznos od 1.500 eura i uvrštenje u program putujućeg festivala East Silver Caravan, a bit će im osigurano i mjesto na nekoliko filmskih sajmova kao i preporuka međunarodnim televizijama putem specijaliziranog servisa East Silver TV Focus.

Transmedijski projekt Studija dim "Moj dida je vanzemaljac", koji nastaje prema scenariju Irene Krčelić, uvršten je u program radionice PRIME 4Kids&Family. Nakon "Zagonetnog dječaka", koji je u selekciju ušao lani, i ove godine jedan hrvatski projekt sudjeluje na interdisciplinarnoj radionici PRIME 4Kids&Family - jednoj od malobrojnih europskih edukacija namijenjenih scenaristima te kreativnim timovima fokusiranim na mladu publiku.

Razvoj ovog projekta započeo je 2011. kad je autorica Irena Krčelić dobila podršku HAVC-a za razvoj scenarija za dječji igrani film. Uslijedio je razvoj na edukacijama Transmedia Next u Londonu te Power to the Pixel u Berlinu tijekom 2012. godine, a zatim i potpora HAVC-a za razvoj projekta. Glavni junaci ove priče o obiteljskim odnosima su dvanaestogodišnji blizanci Bingo i Bongo, dječaci s izumiteljskom strašću i snom o generatoru besplatne energije, a nove lude ideje ih opsjedaju i testiraju ih u laboratoriju na tavanu obiteljske kuće u Samoboru. (M. ĆURIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter