Hrvatski dokumentarci na festivalu u Rotterdamu

Jagoda Kaloper predstavit će se svojim dokumentarcem "Iza ogledala" (M. ANGELINI/arhiva)
Jagoda Kaloper predstavit će se svojim dokumentarcem "Iza ogledala" (M. ANGELINI/arhiva)

Dokumentarni film "Iza ogledala" redateljice Jagode Kaloper i kratkometražni dokumentarac "Presuda" Đure Gavrana uvršteni su u nenatjecateljske programe Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji će se održati od 23. siječnja do 3. veljače, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Iza ogledala", nastao u produkciji Factuma, filmski je autoportret napravljen kombinacijom filmskih inserata od 1965. koji pokazuju kako su autoricu vidjeli drugi, te introspektivno snimljenih videoradova same autorice nastalih u zadnjem desetljeću. Jagoda Kaloper, svestrana hrvatska likovna umjetnica, glumica i filmska autorica, osvojila je 2010. za taj film Nagradu MSU-a.

Program "Signals Regained" posvećen je promišljanju prirode filma i filmskog nasljeđa iz suvremene perspektive. Unutar njega mogu se vidjeti rijetko prikazivani klasici i remek-djela filmske avangarde i dokumentarni filmovi koji se bave samom filmskom umjetnošću.

Gavranov film "Presuda", nastao u produkciji zagrebačke tvrtke PIPSER, prikazat će se u programu koji je svojevrsni "festival unutar festivala" kratkometražnog filma. Posvećen je filmovima s tematskim, idejnim, estetskim i tehničkim iskoracima u opusima redatelja ili kinematografija.

"Presuda" prati nekoliko tisuća ljudi koji su se 16 godina nakon rata okupili na glavnom zagrebačkom trgu dao bi gledali televizijski prijenos izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima, a kroz niz krupnih kadrova prikazuje erupciju emocija izazvanih presudom.

Gavran je režirao dva eksperimentalna filma i pet dugometražnih dokumentaraca, a njegov dokumentarac "Veliki dan" osvojio je Grand prix i Nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma te nagradu publike na festivalu DOKUart u Bjelovaru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter