Hrvatski bruto inozemni dug pao na 42 milijarde eura

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Hrvatski bruto inozemni dug krajem travnja ove godine iznosio je 42 milijarde eura, 4,5 posto manje nego godinu ranije, što predstavlja pad 17. mjesec zaredom, pa analitičari očekuju da bi idućih mjeseci udio bruto inozemnog duga u BDP-u mogao pasti ispod 87 posto.

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je na kraju travnja 2017. bruto inozemni dug iznosio 42 milijarde eura. To je za više od 1,8 milijardi eura ili 4,2 posto niži dug na mjesečnoj razini, a dominanto je posljedica podmirivanja obveza po dospijeću državne međunarodne obveznice, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u utorak.

Navodi se da su se tako obveze opće države prema inozemnim vjerovnicima smanjile na mjesečnoj razini za 8,5 posto ili 1,3 milijarde eura, pa su na kraju travnja iznosila 14,2 milijarde eura. U odnosu na travanj 2016., bruto inozemni duga opće države smanjen je za 4,5 posto.

S obzirom da su ostali domaći sektori (trgovačka društva) nastavili s procesom razduživanja prema inozemstvu, dok se snažno razduživanje kreditnih institucija zaustavilo pred sam kraj 2016., udio bruto duga opće države u ukupnom bruto inozemnom dugu zadržava se iznad 30 posto, odnosno iznosi 33,9 posto, ističu u RBA.

"Nastavak sličnih trendova očekujemo i narednih mjeseci, pa bi se uz projicirani rast gospodarstva i udio bruto inozemnog duga u BDP-u trebao smanjiti na ispod 87 posto odražavajući smanjenje vanjske ranjivosti Hrvatske", zaključuju analitičari RBA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter