Hrvatski brodari u Veneciju s novim certifikatima

Kompasov Prince of Venice u Poreču (S. MILJEVIĆ)
Kompasov Prince of Venice u Poreču (S. MILJEVIĆ)

Do konca listopada istarski brodari će moći voziti jednodnevne izlete u Veneciju, odlučeno je nakon što se oko tog problema angažiralo resorno ministarstvo i Hrvatska gospodarska komora. Prethodno su istarski brodari dobili dozvolu za prijevoz putnika u Veneciju do konca rujna iako su zatražili da se sezonski linijski promet odradi do konca listopada. Venecijanska je vlast zabranila ulazak naših brodova u lagunu i tako gurnula naše brodare u dodatne probleme.

Iz Istre za Veneciju vozi šest brodova četiriju kompanija. To su pulski Comodore Travel s brodom Dora, Atlas s brodom Adriatic jet, Kompas s brodom Prince of Venice te talijanska kompanija Venezia lines s čak tri broda - San Marco, San Frangisk i San Polo. Ti su brodovi ljeti kretali gotovo svaki dan iz Pule, Rovinja, Poreča, Umaga i Rapca.

U drugoj polovici rujna su domaći brodari obavijestili HGK - Županijsku komoru Pula o zabrani uplovljavanja u talijanske luke nakon 30. rujna. Lučka kapetanija Venecija je kao razlog zabrane navela neispravnost postojećih certifikata sigurnosti za putničke brodove koji nisu ovjereni kod organizacije priznate u Europskoj Uniji, a što je prema njihovim propisima obveza. Predsjednica HGK - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić kaže da su Talijani ipak privremeno izašli u susret našim brodarima.

- Ostaje obveza da do iduće sezonske plovidbe javne ustanove koje obavljaju certifikaciju brodova urede potrebnu dokumentaciju, kako bi domaći brodari i dalje nesmetano mogli obavljati svoju osnovnu djelatnost pomorskog prijevoza, izjavila je Jaklin Majetić.

Direktor Commodore travela Aldino Blažić veli da će problemi biti još veći početkom iduće godine jer se naši brodari tek sada trebaju izboriti za posao za drugu godinu što će biti vrlo teško. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter