Hrvatski boćari zaredali s dobrim rezultatima

Leo Brnić tijekom brzinskog izbijanja (M. MIJOŠEK)
Leo Brnić tijekom brzinskog izbijanja (M. MIJOŠEK)

Nakon početna dva poraza, Ante Grančića u disciplini pojedinačno klasično i Jure Maglića u bližanju i izbijanju u krug, hrvatski su reprezentativci nanizali pregršt pozitivnih rezultata u nastavku Europskog boćarskog prvenstva u Pazinu.

Tako se Leo Brnić plasirao u četvrtfinale brzinskog izbijanja, Nenad Tadić prošao u daljnju fazu natjecanja preciznog izbijanja, Maglić i Grančić su pobjedama u svojim disciplinama izborili repasaž kroz koji mogu do četvrtfinala, dok su Gianfranco Santoro i Roland Marčelja uspješno startali u natjecanje parova.

Brnić je prolaz među osam najboljih od 13 natjecatelja izborio s rezultatom 39/48 i nije bio u svom najboljem izdanju, no ipak je gađao predobro za većinu konkurencije.

Naš reprezentativac po ostvarenom rezultatu spada u četiri najbolja u kvalifikacijama. Bolji su bili Slovenac Aleš Borčnik ostvarivši rezultat 49/50, što je bilo blizu svjetskog rekorda 51/51 koji drži Francuz Sebastien Grail. Izvrstan je bio i Talijan Marco Ziraldo koji je pogodio 48/49, dok je preko 40 išao i francuski predstavnik Fabien Jarnet (43/49).

U četvrtfinale koje je na rasporedu u srijedu prošao i najmlađi natjecatelj prvenstva, 16-godišnji Mihailo Đurović iz Crne Gore.

U preciznom izbijanju u našoj je najboljoj seniorskoj vrsti debitirao Tadić kojemu je 21 punat donio drugu fazu natjecanja koja je na rasporedu četvrtak.

Možda bi kao svojevrsno iznenađenje kvalifikacija valjalo izdvojiti posrtaj predstavnika boćarskih velesila, velikih favorita Romaina Garcije iz Francuske i Talijana Danielea Grossa koji nisu prošli potrebnu granicu od 14 punata, pa moraju u dodatne kvalifikacije.

U drugom kolu krugova Maglić je nakon nesretnog poraza od Talijana Emanuelea Bruzzonea igrao susret protiv Slovaka  Vojtecha Sopke koji, prema očekivanju, nije bio nikakav problem za našeg reprezentativca te je lakoćom stigao do pobjede 25:11.

U srijedu naš reprezentativac ima sličnog protivnika, Bugarina Hristofora Hristova protiv kojega mu također treba pobjeda kako bi dohvatio drugo mjesto u skupini i ušao u četvrtfinale.

Grančić je u drugom kolu discipline pojedinačno klasično očekivano pobijedio Turčina Ylmaza Durana 13:5 u susretu u kojem mu je suparnik pružao otpor do polovice igre i držao se na zaostatku 3:4, no onda je mladi Imoćanin zaključio igru onako kako se od njega očekivalo. U repasažu za plasman u četvrtfinale Grančića čeka susret sa Fincem Velijem Mattijem Lyyrom koji mu ne bi smio predstavljati nepremostivu prepreku.

Gianfranco Santoro i Roland Marčelja su natjecanje u parovima otvorili susretom s aktualnom svjetskim viceprvacima, Crnogorcima Bogdanom Đurovićem i Miroslavom Petkovićem koji su otporom koji su pružili našim reprezentativcima opravdali srebrnu medalju osvojenu lani na Svjetskom prvenstvu u talijanskom Feltreu.

Hrvatski par je suvereno vladao susretom prvih pola sata i nakon tri bacanja vodio s visokih 8:0 te se činilo da će lako zaključiti susret u svoju korist. No, jedna promašena boća Marčelje nakon koje su Crnogorci upisali prvi punat počela je okretati situaciju u korist Đurovića i Petkovića.

Dok su naši reprezentativci pali u igri, Crnogorci su počeli igrati sve bolje i rezultatski pritiskati. Prvo su se približili na zaostatak 4:8, Santoro i Marčelja pobjegli na 10:4, no suparnici su im točno na isteku vremena u zadnjem bacanju stigli na svega dva punta zaostatka (8:10). Međutim, hrvatski su reprezentativci izdržali sav taj pritisak i na kocu slavili 13:8. (Kristijan KLARIĆ i Mladen PILAT)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter