Hrvatski biskupi podržali benediktince iz Praglie

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucaj "Dajla" dobio je novi nastavak u vidu priopcenja Hrvatske biskupske konferencije kojim se prakticki javnosti daje do znanja da su hrvatski biskupi stali na stranu talijanskih benediktinaca i Vatikana u zamršenom sporu oko atraktivnih dajlskih nekretnina. U priopcenju, upucenom 19. listopada s njihova zasjedanja u Varaždinu, oni kažu:

"Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, želimo istinski obnoviti ocitovanje ljubavi, poštovanja, odanosti i poslušnosti Svetomu Ocu Benediktu XVI., dok mu zahvaljujemo za pozornost koju je osobno vec duže vrijeme posvetio pitanju koje se tice dogadanja vezanih uz odnose benediktinaca i župe Dajla. Ta su dogadanja postala prijetnjom da potamne dragocjene duhovne plodove Papina nezaboravnoga pastoralnog pohoda Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Želimo na osobit nacin izraziti zahvalnost Svetomu Ocu zato što je 8. listopada 2011. primio predstavnike naše Biskupske konferencije, koji su mu željeli izravno obrazložiti spomenute okolnosti. Kao hrvatski episkopat osjecamo dužnost ponovno potvrditi svoju zahvalnost Svetoj Stolici za dobrotvornost koju je neprestano ocitovala u odnosu prema Republici Hrvatskoj, narocito prigodom priznanja njezine neovisnosti, kao i nedavno pozornim pracenjem hoda Hrvatske prema njezinu integriranju u Europsku uniju.

S obzirom na višegodišnji spor koji se tice slucaja 'Dajla', mi, hrvatski biskupi, prepoznajemo zasluge koje imaju oci benediktinci svojom redovnickom prisutnošcu te pastoralnim i društvenim djelovanjem više od osamdeset godina u samostanu Dajla - kao zajednica ovisna o opatiji Praglia - služeci Božjemu narodu i u velikim teškocama, i u zlostavljanjima, prije nego su osudeni na prisilni rad, i prije konfiskacije svih njihovih dobara.

U tome kontekstu mi, hrvatski biskupi, ne želimo zaboraviti niti jednu osobu (svecenika, redovnika, redovnicu, laike) koja je u mracnome razdoblju fašizma, nacizma i komunizma trpjela mucenja, poniženja, tamnice, pa cak i oduzimanje života.

Radi smirivanja nastalih napetosti, što nama, kao vjernim sinovima Crkve i odanim gradanima hrvatske države istinski leži na srcu, prepoznajemo da su odredbe koje je donijela Sveta Stolica, da bi se došlo do rješenja kanonskoga spora, nastojale vratiti stvari - onoliko koliko je moguce - u okvir istine i pravicnosti.

Osim toga, dobro je poznato da prenošenje vlasništva niti znaci, niti se kani ostaviti dojam da to znaci oduzimanje suverenosti koju hrvatska država legitimno vrši nad njim. Dakle, bez ikakvoga su temelja zakljucci koje su iznijeli neki masovni mediji, prema kojima bi Sveta Stolica ili cak sam Sveti Otac, s pomocu rješenja slucaja 'Dajla' namjeravao na stanovit nacin 'talijanizirati' Hrvatsku.

Sveta Stolica ponovno je istaknula svoju žarku želju da se nenadano nastale poteškoce mogu postupno razriješiti uzajamnim pristupom ucinkovitoga zajedništva i bratske crkvene suradnje. I mi, hrvatski biskupi, na odan i iskren nacin podupiremo tu živu želju Svete Stolice.

U tome duhu cijeli hrvatski episkopat prihvaca novoga pastira kojega šalje Sveti Otac kao koadjutora mons. Milovanu u Biskupiji poreckoj i pulskoj te mu izražava blizinu i poštovanje u vršenju njegove nove osjetljive službe. Na kraju, upucujemo molbu svim našim vjernicima da molitvom prate hod Crkve u našoj domovini." (GI)


Podijeli: Facebook Twiter