Hrvatski auto oduševio Ženevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu brojnim premijerama na ovogodišnjem ženevskom autosalonu prvi put našao se i jedan hrvatski predstavnik. Tvrtka Dok-Ing iz Zagreba predstavila je svoj prototip revolucionarnog elektricnog gradskog automobila - XD. To je kompaktni mališan dug 2.800 mm, širok 1.700 i visok 1.600 mm koji bi, ako ambiciozni planovi ne propadnu, trebao postati prvi serijski elektricni automobil na ovim prostorima.

Vozilo teško 1.100 kilograma pogoni 106 KS snažan elektricni motor koji razvija 360 Nm okretnog momenta, a snagu crpi iz litij-željezo-fosfatne baterije kapaciteta 30 kWh. Maleni XD, prema službenim podacima, sposoban je ubrzati s mjesta do 100 km/h za 7,7 sekundi te postici 130 km/h, a s jednim punjenjem baterija koje traje od šest do osam sati sposoban je prevaliti od 200 do 250 kilometara. Pritom bi u gradskom režimu trebao trošiti elektricne energije u vrijednosti sedam kuna na stotinu kilometara.

U Dok-Ingu tvrde da bi baterija automobila trebala imati rok trajanja od 150.000 kilometara, a planiraju nuditi opcije kao što su elektromagnetski amortizeri i pogon na sva cetiri kotaca, dok bi ABS, ESP i 360 stupnjeva zracnih jastuka trebali biti dio standardne opreme.

Sve ovo zvuci gotovo predobro da bi bilo istinito, a ženevski autosalon Dok-Ingu bi trebao poslužiti kao platforma za privlacenje investitora jer je za pocetak proizvodnje potrebna investicija od milijarde kuna te još uvijek nije poznato koliko bi mališan u konacnici trebao koštati.

Prema tvrdnjama ambicioznog proizvodaca poznatog po strojevima za razminiranje, vec su u prvim danima ženevskog autosalona zaprimili pozitivne reakcije uglednih investitora te su inicirani i prvi poslovni sastanci koji bi mogli rezultirati skorašnjom serijskom proizvodnjom.


Podijeli: Facebook Twiter