Hrvatski animirani filmovi u Nizozemskoj

Ježeva kuća
Ježeva kuća

Kratkometražni animirani filmovi "Noćna ptica" i "Ježeva kuća", manjinske hrvatske koprodukcije, uvršteni su u natjecateljski program Nizozemskog festivala animacije u Utrechtu koji se održava od 22. do 26. ožujka.

Animirani film "Noćna ptica" slovenske redateljice Špele Čadež govori o pijanom jazavcu u prometu, a do sada je prikazan na prestižnom festivalu u Clermont-Ferrandu i na filmskom festivalu Sundance.

Film Eve Cvijanović "Ježeva kuća", adaptacija je poznate dječje priče Branka Ćopića izvedena u tehnici stop animacije i lutka filma. Svjetsku premijeru imao je u programu Generation Kplus na Berlinaleu, a dječji žiri nagradio ga je posebnim priznanjem.

U Utrechtu se oba filma prikazuju u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova, a hrvatski koproducent im je Bonobostudio.

U festivalskom programu Expanding Animation koji spaja animaciju i druge umjetničke izražaje, hrvatski filmaš i slikar Marko Tadić postavit će instalaciju Completion Through. Ovaj projekt govori o uspomenama i uključuje njegove filmove "Pokretni elementi" i "Nošen pticama".

Dvadeseto izdanje Nizozemskog festivala animacije u Utrechtu održat će se od 22. do 26. ožujka. Pokrenut je 1985., a ove godine prikazat će više od 300 filmova u šest različitih natjecateljskih programa. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter