Hrvatske zebre na dnu ljestvice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema rezultatima EuroTesta EPCA - programa za procjenu pješackih prijelaza provedena u Hrvatskoj i Europi - Split je, medu 18 europskih gradova, ocijenjen dvojkom i svrstan u donji dio ljestvice testiranih prijelaza, a najbolji je pješacki prijelaz u Bruxellesu.

Rezultate posljednje skupine testiranih pješackih prijelaza u Hrvatskoj i Europi objavio je HAK, koji je priopcio da je testiranje u sklopu programa EuroTesta provelo 17 partnera, nacionalnih autoklubova, medu kojima je i HAK kao jedini izvan EU-a.

Ispitivanje je provedeno drugu godinu zaredom, a zakljucak je da pješacke prijelaze u Europi treba znatno poboljšati.

Ispitivanje je provedeno u 18 europskih gradova 15 razlicitih zemalja: u Beogradu, Bremenu, Bruxellesu, Firenci, Innsbrucku, Lisabonu, Ljubljani, Luganu, Luksemburgu, Malagi, Nijmegenu, Nuernbergu, Oslu, Parizu, Pragu, Splitu, Torinu i Valenciji.

U Splitu je testirano 15 pješackih prijelaza, od kojih je pet dobilo ocjenu loše, cetiri ocjenu prihvatljivo, a šest je ocijenjeno s tricom. Ukupna ocjena ispitanih pješackih prijelaza u Splitu je prihvatljivo (2), što ga svrstava u donji dio ljestvice.

Vec trecu godinu ACI i autoklubovi partneri testiraju pješacke prijelaze u okviru EuroTesta, medunarodnog test-programa koji ukljucuje 17 autoklubova u okviru FIA (Federation Internationale de l'Automobile), clan kojega je i Hrvatski autoklub od 2004.

Svake godine u Europi više od 8.000 pješaka pogine u cestovnim nesrecama. Gotovo cetvrtina nesreca dogada se na pješackim prijelazima, mjestu odredenu za sigurno prelaženje. U mnogim europskim zemljama smrtnost pješaka raste, unatoc poboljšanju ukupne sigurnosti na cesti.


Podijeli: Facebook Twiter