Hrvatske vode prodrle u privatan posjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadvišenje nasipa kanala uz glavnu prometnicu u Raškoj dolini završit ce ovih dana, no zadnjih 250 metara prema izvorištu pitke vode Fonte Gaj ostat ce ulegnuto jer pojedini vlasnici parcela ne dopuštaju da se na njihovom gruntu probije ostatak prilaznog puta za tešku mehanizaciju, doznajemo od Vitomira Skandula, voditelja ovdašnje Vodnogospodarske ispostave u Hrvatskim vodama.

Priznao nam je da su neki vlasnici, smatrajuci da im se vec ušlo u posjed, radnicima i prijetili, no, po njemu, takve optužbe nisu utemeljene. Tvrdi da s terena o takvim zadiranjima u cestice nije izviješten.

- Poštujem instituciju vlasništva i ustrajem u tome da ništa ne radimo bez dopuštenja imaoca, dodaje Skandul.

Irene Frontel, medutim, prica drukcije. Kaže da su Hrvatske vode ušle u prvu parcelu na tom potezu, imovinu njezine majke, još zimus kada se utirao put za strojeve, i to bez traženja ikakve suglasnosti. O svemu su je, veli, izvijestili tamošnji vlasnici susjednog zemljišta.

- Prekopali su nam svu parcelu, devastirali oko 800 kvadrata. Godinama je korištena kao oranica, a bila je i ogradena. Tako nešto nitko nema pravo raditi! Nakon svega se nisu ni oglasili. Lijepo šute pa smo prije mjesec dana pismeno zahtijevali da cesticu vrate u prvobitno stanje, tražeci i nadoknadu štete, no još cekamo ocitovanje, napominje Frontel.

I nacelnik Opcine Raša Josip Knapic govori da se zahvatom duboko zadrlo u vlasništvo, umanjilo vrijednost parcele, što su neki vlasnici dokazivali angažiranjem geometra.

Hrvatske vode zatražile su prije gotovo dva mjeseca da im Opcina pomogne u rješavanju imovinskopravnih problema, no lider lokalne zajednice smatra da je te preduvjete investitor trebao osigurati prije pocetka radova.

- Opcina vlasnike ni na što ne može prisiliti. Ocito se mislilo da ce gradani to lakše prihvatiti, no, eto, mišljenja vlasnika su podijeljena – neki traže odštetu. Po nama bi naknadu trebale platiti Hrvatske vode s obzirom na to da one brinu o obuhvatnom kanalu, no sredstva za to, cini se, projektom nisu predvidena, dodaje Knapic.

Najavljuje da ce uskoro sazvati sastanak vlasnika s predstavnicima investitora da se sporovi otklone prije pocetka jesenskih kiša.

- Bolje da otvoreno razgovaraju nego da si prijete sudskim tužbama, zakljucuje nacelnik.

Skandula, pak, cudi to što vlasnici koce projekt jer su im Hrvatske vode, kako rece, ponudile da nakon probijanja puta i dovršetka posla, žele li, saniraju prolaz i sve vrate u prijašnje stanje. Zakljucuje da se sve moglo puno elegantnije riješiti, a ovako razmišljaju i o opciji izvlaštenja.


Podijeli: Facebook Twiter