Hrvatske vlasti podržavaju reviziju naše povijesti

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Službena politika aktualnih hrvatskih vlasti predstavlja i službenu, institucionalnu reviziju povijesti, zaključak je Predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije, koje se sastalo u Pazinu. Takav zaključak proizlazi iz postupaka i izjava ljudi iz državnog vrha, izvršne vlasti i visokopozicioniranih dužnosnika vladajuće stranke. Takvo ponašanjem, ističe Tomislav Ravnić, predsjednik istarskih antifašista, ima ozbiljne posljedice za političku kulturu u Hrvatskoj. Ukazavši pri tomu i na nepoštivanje Odluke Ustavnog suda koja u slučaju nogometaša Šimunića jasno kaže kako je pozdrav "Za dom, Spremni" službeni pozdrav totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske.

Istarski borci zatražili pomoć

- Već 27 godina vrši se pritisak povijesnih revizionista desne orijentacije, koji po svaku cijenu žele izjednačiti ustaštvo i partizane. To ne ide zajedno. Pod crvenom zvijezdom mi smo kao članove antifašističke koalicije izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Mi smo držali treći front na Balkanu, vezivali smo oko 500 tisuća njemačkih vojnika, a uz njih i razne kvislinške postrojbe ustaša, četnika, balista i boraca drugih nacionalističkih  borbenih skupina u službi nacizma, rekao je Ravnić.

Stoga su istarski antifašisti, ako se odnos prema njihovoj borbi ne promijeni, odlučili obavijestiti međunarodnu zajednicu i zatražiti njenu zaštitu. O tomu će razgovarati i sa saborskim zastupnicima iz Istre, da sa saborske govornice javnost izvijete o obespravljenosti i neuvažavanju antifašističkih boraca.

- Prigodom proslave 70-te obljetnice iskrcavanja u Normandiji, kojoj su prisustvovali lideri mnogih zemalja, a među njima su bili američki predsjednik Obama i rusku predsjednik Putin bilo je postavljeno pet slika, pet najvažnijih vođa antifašističke koalicije  Roosvelta, Staljina, Churchilla, generala De Gaullea i maršala Tita. Na konferenciji u Teheranu Churchill je tražio da se pomogne Titovim partizanima jer oni drže više njemačkih postrojbi neko u saveznici Italiji pod zapovjedništvom generala Pattona, podsjetio je Ravnić.

Mirovine boraca i branitelja nisu iste

U raspravi o izjednačavanju prava boraca Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata rečeno je kako je prosječna mirovina boraca NOR-a 2.600 kuna, a branitelja 5.100 kuna. Uz to branitelji imaju pravo na dividende i pogrebne što borci NOR-a nemaju. Takva je diskriminacija sramotna i nepodnošljiva, poručuju istarski antifašisti.

U Pazinu će se 29. rujna održati znanstveni skup o 70-toj obljetnici Pariške mirovne konferencije kojom je međunarodna zajednica Hrvatskoj priznala suverenitet nad Istrom. Uvodničari će  biti akademik Petar Strčić i prof. dr. Tvrtko Jakovina, a govorit će se i o osobama iz Istre koje su sudjelovale na Konferenciji. Pokrovitelj skupa bit će istarski župan, jer antifašisti ne žele pokroviteljstvo ovakvog državnog vrha, zaključilo je Predsjedništvo Saveza antifašista Istarske županije. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter