Hrvatske tvrtke preuzimaju slovenske

Nakon Mercatora i druge prezadužene slovenske kompanije postale su metom hrvatskog preuzimanja (M. ANGELINI)
Nakon Mercatora i druge prezadužene slovenske kompanije postale su metom hrvatskog preuzimanja (M. ANGELINI)

Nakon Mercatora i druge prezadužene slovenske kompanije postale su metom hrvatskog preuzimanja. Croatia osiguranje ovih dana ulazi u vlasništvo slovenskog društva Sava Re, najvećeg slovenskog društva za reosiguranje, otkupivši od Abanke i mariborske NKBM stečena prava na sudjelovanje u dokapitalizaciji, čime Croatia osiguranje s oko osam posto dionica postaje drugi najveći dioničar slovenske kompanije.

Zagrebački Dukat nedavno je preuzeo Ljubljanske mlekarne, kompaniju s 550 zaposlenih koja godišnje preradi više od 200 milijuna litara mlijeka. Iako je Dukat član francuske Lactalis Grupe, vodeće mliječne grupacije u svijetu, činjenica je da je preuzimanje provedeno preko njezine hrvatske kompanije, čime je Lactalis definitivno potvrdio lidersku poziciju na tržištu mlijeka u regiji.

Kada tome dodamo podatak kako su dvije hrvatske banke - doduše u stranom vlasništvu - Splitska banka i Hypo Alpe-Adria Bank, koje drže 5,5 posto dionica slovenske farmaceutske kompanije Krka, ovih dana zatražile uklanjanje ograničenja za neprijateljsko preuzimanje Krke, kao i naznake da se Deutsche Telekom priprema za skoro preuzimanje slovenskog Telekoma upravo preko svoje hrvatske kompanije, o čemu piše ljubljanski Dnevnik, jasno je da su najprije Tedeschijev, a sada i Todorićev poslovni pothvat samo krijesta velikog vala. (D. R.)


Podijeli: Facebook Twiter