Hrvatske rukometašice bez plasmana na SP


Hrvatske rukometašice neće nastupiti na svjetskom prvenstvu koje će se od 7. do 22. prosinca ove godine održati u Srbiji. Nakon 18:18 u prvoj kvalifikacijskoj utakmici odigranoj u Montbeliardu, Francuska je u uzvratu bila puno bolja od Hrvatica, koje su "izgorjele" od prevelike želje, i slavila rezultatom 30:26.

Ni ispunjena umaška dvorana, ni kapital iz prve utakmice - ništa nije pomoglo hrvatskim rukometašicama, koje nisu pronašle odgovor kako doskočiti reprezentaciji koja je na dvije zadnje svjetske smotre osvojila srebrnu medalju.

Francuskinje su u napadu bile jednostavno prebrze za svoje protivnice, u obrani su ukočile Andreu Penezić, a usto su imale i raspoloženu Darleux na golu, nakon čijih su uspješnih obrana njene suigračice "letjele" u kontre.

Početak susreta bio je u znaku hrvatskih rukometašica, koje su krenule s 2:0, u 13. minuti imale 7:4 i onda - stale. Francuskinje su Penezić, koja je u prvih deset minuta susreta zabila dva gola, dodijelile "flaster" i tako uzrokovale bezidejnost u domaćem napadu. Nju su kapitalizirale i u samo pet minuta napravile seriju 0:4 za prvo vodstvo (7:8 - 18').

Nije bila loša Marina Razum na hrvatskom golu, koja je u prvih 30 minuta zaustavila šest lopti, no problem je bio u dekoncentraciji njenih suigračica koje to nisu znale iskoristiti, već bi puštale Francuskinje da pokupe te lopte i iz drugog napada poentiraju. Stoga je već u 19. minuti hrvatski izbornik Vladimir Canjuga morao pozvati minutu odmora.

Dodatne probleme hrvatskoj obrani stvarala je sjajna Allison Pineau, članica najbolje sedmorke na dva zadnja svjetska prvenstva, čija su lucidna dodavanja bila "pola pogotka", a kad nije imala slobodnu suigračicu, tada bi sama krenula prema golu i, uglavnom, poentirala. Njenim golovima uspjele su se Francuskinje odvojiti na "plus dva" (9:11 - 24'), minutu prije odmora Hrvatska je uspjela poravnati, no onda je Dembele zabila za 12:13, rezultat s kojim se otišlo na odmor, a usto je i izborila isključenje Kristine Elez.

Usprkos igračici manje, hrvatske su rukometašice golovima Penezić i Ježić povele početkom nastavka, no onda je Darleux povezala tri obrane i tako omogućila svojim suigračicama seriju 0:3 (14:16 - 35'). Pokušale su Hrvatice uloviti rezultatski priključak, ali kad je pet minuta kasnije Pineau prvi put odvela Francusku na tri gola prednosti, izbornik Canjuga morao je pozvati igračice na novo savjetovanje (16:19 - 40').

Savjeti nisu urodili plodom, jer Hrvatska nije uspjela "oploditi" igračicu više, štoviše, Francuskinje su im brojčano slabije uspjele zatresti mrežu, pobjeći na "plus četiri" i svjetska smotra bila je sve dalje. Uslijedilo je divljanje hrvatskih igračica u napadu: brzopleto želeći anulirati prednost išle su iz greške u grešku, što je bila voda na mlin francuskim željama. Slabi i nerezonski šutovi bili su lak plijen za Darleux, a kad ni Elez, nakon što je prethodno triput bila precizna, u 44. minuti nije uspjela realizirati sedmerac, mogao se već nazrijeti kraj (17:22).

To se i potvrdilo, jer se iskusne Francuskinje nisu dale zbuniti i prednost su bez većih problema zadržale do kraja.

Uzvratna utakmica kvalifikacija za SP: Hrvatska - Francuska 26:30 (12:13). Dvorana OŠ Marija i Lina. Gledatelja: 1.000. Sutkinje: Florescu i Duta (Rumunjska).

HRVATSKA: Grubišić, Gaće 2, Ostarjaš 2 (1), Elez 4 (3), Penezić 3, Razum (8), Ježić 2, Lovrić, Zebić 4 (2), Milanović Litre 3, Golubić 1, Janković, Džono, Čović 1, Franković, Bašić 4.

FRANCUSKA: Edwige, Dancette 2, Kamto Njitam 4, Pineau 4, Mendy 3, Baudouin 2 (2), Leynaut, Gnabouyou 1, Darleux (14), Dembele 5, Deroin 1, Goiorani, Prudhomme, Niombla 3, Attingre, Lacrabere 5.

Sedmerci: Hrvatska 7 (6), Francuska 2 (2). Isključenja: Hrvatska 2, Francuska 8 minuta. Crveni karton: Njitam (56'- tri isključenja).

Fan club davao ritam

U sjajnoj atmosferi koja je danas bila u umaškoj dvorani ton navijanju davao je Fan club Katarine Ježić. Navijači iz Novog Vinodolskog, vjerni pratitelji reprezentativnog pivota i njenih suigračica, ni ovoga puta nisu zakazali. Štoviše, njih 50-ak, svi odreda obučeni u prepoznatljive kockaste dresove te oboružani svim potrebnim popratnim rekvizitima, nisu štedjeli ni ruke ni grla davajući podršku hrvatskoj reprezentaciji tijekom cijele utakmice. A kad je Katarina nakon brze kontre zabila prvi pogodak na utakmici, uslijedio je delirij. Na kraju nije bilo tuge, štoviše hrvatske su rukometašice ispraćene skandiranjem "cure, mi vas volimo". (I. CEROVAC, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter