Hrvatske odbojkašice u Rovinju izborile EP

Ivana Miloš i Jelena Alajbeg blokiraju napad Denise Sdrijane Rogojinaru
Ivana Miloš i Jelena Alajbeg blokiraju napad Denise Sdrijane Rogojinaru

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija svladala je u šestom kolu kvalifikacijske skupine D, trećem odigranom u rovinjskoj Valbruni, Rumunjsku s 3:0 i tako izborila izravan plasman na Europsko prvenstvo.

Kako su u prvom dijelu kvalifikacija Rumunjke na domaćem parketu slavile 3:1, igračice izbornika Igora Lovrinova mogle su si dozvoliti "luksuz" da pobijede s istim rezultatom što bi im, zahvaljujući činjenici da su Britanke "otrgnule" Rumunjkama jedan set, bilo dovoljno za odlazak na europsku smotru. No, hrvatske odbojkašice stigle su do pete "čiste" pobjede u ovim kvalifikacijama te će od 6. do 14. rujna sljedeće godine nastupiti na europskom prvenstvu kojem će domaćin biti Njemačka, s tim da će se polufinale i finale igrati u Zuerichu.

Odlučujući rovinjski ogled nije najbolje počeo za hrvatske odbojkašice, koje su tijekom prvog seta bile u bodovnom zaostatku na prvom (5:8) i drugom tehničkom time-outu (13:16). Kad su
se po povratku na parket Rumunjke odlijepile na pet poena razlike činilo se da će Hrvatska izgubiti prvi set, aliuslijedila je serija 12:2 za konačnih 25:20.

Na krilima velikog preokreta Hrvatska je bolje otvorila drugu dionicu, vodila 8:5 i 16:13, da bi ih potom Rumunjke stigle i prestigle (20:21). Uslijedila je neizvjesna završnica u kojoj su izabranice Igora Lovrinova bile čvršćih živaca, superiornije u napadu i na kraju slavile s 25:23, zahvaljujući ponajviše Bernardi Čutuk.

Krenulo se tako u treći set u kojem su Rumunjke nakon prvog tehničkog time-outa imale minimalnu prednost (7:8), do drugog je malo podigle (13:16), da bi uslijedila serija hrvatskih odbojkašica koje su treći set okončale s 25:20 i tako si trasirale put na europsku smotru, dok će Rumunjke svoju priliku tražiti u dodatnim kvalifikacijama.

Susret 6. kola kvalifikacijske skupine D za odlazak na EP odbojkašica. Dvorana Valbruna. Gledatelja: 600. Suci: Micevski (Makedonija) i Tschrischnig (Austrija).

HRVATSKA: Malević (L), Topić (13), Čaćić, Kaleb (1), Rajković (L), Čutuk (2), Kovačić, Miloš 8, Popović 20, Klarić, Brčić 3, Alajbeg 13.

RUMUNJSKA: Nucu 10, Rogojinaru 10, Nedelcu 5, Lapusneanu 2, Moldovan, Calota 1, Manu (L), Salaoru, Miclea, Muresan 5, Onyejekwe 6, Cazacu 3.

Napad poeni: Hrvatska 48, Rumunjska 28. Blok poeni: Hrvatska 8, Rumunjska 8. Servis
poeni: Hrvatska 4, Rumunjska 6. (Ivica RADETIĆ; snimila Jelena PREKALJ)
 


Podijeli: Facebook Twiter