Hrvatske odbojkašice pobijedile Francuskinje

Ivana Miloš probija blok Faesch i Orle (J. PREKALJ)
Ivana Miloš probija blok Faesch i Orle (J. PREKALJ)

Hrvatska - Francuska 3:1 (25:19, 18:25, 25:15, 25:10). Utakmica 2. kola skupine L trećeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: Hrvatska - Francuska 3:1 (25:19, 18:25, 25:15, 25:10). Dvorana Gimnasium. Gledatelja: 800. Suci: Schimpl (Slovačka) i Gnani (Italija).

HRVATSKA: Ušić-Jogunica 14, Grbac 4, Topić, Čutuk, Jerkov 15, I. Miloš 10, Popović 10, Fabris 2, Brčić, Malević (L), Alajbeg, Poljak 16.

FRANCUSKA: Kloster, Souply 7, Bauer 10, Crousillat 1, Jupiter 12, Orle 6, Faesch 2, Ortschitt (L), Steux, Schleck 7, Fedele 2, Rochelle.

Hrvatske odbojkašice upisale su i drugu pobjedu u skupini L trećeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se od 23. rujna do 12. listopada održati u Italiji. Nakon Mađarske, kapitulaciju je u rovinjskom Gimnasiumu bila primorana potpisati i Francuska te će Hrvatska i Nizozemska u nedjeljnom međusobnom dvoboju odlučiti o pobjedniku skupine.

Hrvatski izbornik Angelo Vercesi susret je otvorio s najjačim mogućim snagama s kojima raspolaže. Igrom je dirigirala Ana Grbac, njena dijagonala bila je Sanja Popović, na pozicijama primača-pucača zaigrale su Senna Ušić-Jogunica i Mia Jerkov, dok su par srednjih blokera činile Maja Poljak i Ivana Miloš, uz Martinu Malević na liberu.

Postava je to koja je nakon nešto lošijeg ulaska u utakmicu pred prvi sudački time-out napravila seriju 4:0 (8:6), potom s dva vezana bloka Miloš i Popović otišla na "plus tri" (12:9), da bi nadugo zatim prednost narasla na pet poena (15:10). Ako je postojala još neka nedoumica tko će slaviti u prvoj dionici, nju je otklonila najraspoloženija igračica prvog seta, domaća kapetanica Popović koja je "zakucala" svoj sedmi poen za 21:15 i odvela Hrvatsku na prednost s kojom je set i okončan (25:19).

Nakon ovako dobro odrađenog prvog seta ni najgori pesimist ne bi očekivao takav pad koji se dogodio u igri hrvatskih odbojkašica na otvaranju druge dionice. "Crnu rupu" obilježio je niz tehničkih grešaka koje su kulminirale pogrešnom postavom na parketu i Francuskinje su brzo otišle na "plus četiri" (6:2). Pokušao je Brazilac na hrvatskoj klupi "ranom" minutom odmora vratiti ozračje prvog seta, posegnuo je potom i za izmjenama, zaigrala je i jedina Istrijanka u reprezentaciji Samanta Fabris, no Francuskinje su stečenu prednost bez problema održavale te je u završnici i podigle do konačnih 25:18.

Da je to bio samo "loš dan u uredu" pokazale su hrvatske odbojkašice u trećem setu. Povukla je Ušić-Jogunica, pridružila joj se Poljak s dva uzastopna efektna poena i brzo se stekla "opipljivija" prednost (11:5). Do druge sudačke minute odmora Francuska je već bila "poduplana" (16:8) i potom je Hrvatska mirno ovaj set privela kraju s 25:15.

Na krilima odličnog izdanja u trećoj dionici hrvatske su odbojkašice nastavile i u četvrtoj te već nakon šest odigranih poena natjerali francusku klupu da pozove minutu odmora (5:1). Savjeti nisu pretjerano pomogli gostujućim igračicama koje su do prvog sudačkog time-outa zaostajale pet poena, na drugom je bio "deja vu" trećeg seta (16:6), a ni konačni se rezultat nije puno razlikovao. (I. RADETIĆ; snimila J. PRKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter