Hrvatske mirovine među najnižima u Europi

(Arhiva/S. M.)
(Arhiva/S. M.)

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada Matica umirovljenika upozorava da je, prema najnovijim podacima, prosječna mirovina u RH 2.182 kune i samo 40 posto prosječne plaće. To je na samom dnu u Europi i stoga Matica predlaže da se promijeni formula za usklađivanje rasta mirovina koja je dovela do ovako lošeg položaja umirovljenika, kaže se u priopćenju Matice.

Međunarodni dan starijih osoba, koji su 1990. godine proglasili Ujedinjeni narodi pod sloganom Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj, obilježava se u cijelom svijetu kako bi se naglasila važnost prilagođavanja životne sredine potrebama i stanovnika treće dobi, u skladu s njihovim sposobnostima. 

Osnovna načela skrbi zajednice za starije ljude temelje se na njihovoj što većoj samostalnosti i socijalnoj uključenosti, pojačanoj ulozi obitelji i zajednice u osiguravanju kvalitetnog i sigurnog starenja i stvaranja društvenih uvjeta u kojima će stariji imati mogućnost razvoja svojih potencijala, kaže se u među ostalim u priopćenju koje je potpisao predsjednik Matice Vladimir Nožarić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter