Hrvatske ceste: Nismo odgovorni za pad stabla

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon našeg jučerašnjeg teksta o problemu opasno nagnutih stabala nad Šijanskom cestom te utvrđivanju odgovornosti za pad stabla u srpnju ove godine na automobil s danskim turistima, stigao je odgovor iz Hrvatskih cesta. Usprkos činjenici da je PU istarska pokrenula optužni prijedlog protiv HC-a, 55-godišnjaka iz pulske ispostave te tvrtke te Nature Histrice jer nisu izdali nalog za uklanjanje stabala, iz Hrvatskih cesta tvrde da nisu krivi.

Glasnogovornica HC-a Tamara Pajić rekla nam je da HC ostaju pri odgovoru koji je poslao još na početku cijele priče, a to je da "prema Zakonu o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom koja prolazi kroz naselje ne održava zelene površine, drvorede i samostalno ukrasno grmlje, iz čega proizlazi da Hrvatske ceste nisu odgovorne za navedeni slučaj."

U potrazi za dodatnim odgovorima, ponovno smo kontaktirali Hrvatske šume, odnosno pulsku ispostavu, no službeni odgovor nismo dobili, tek napomenu da su se o tom problemu već prije očitovali. U srpnju, kada se dogodila nesreća, u odgovoru iz Hrvatskih šuma pisalo je da područje uz Šijansku cestu nije u isključivoj nadležnosti Hrvatskih šuma te da se radi o Park šumi nad kojom ingerenciju imaju Javna ustanova Natura Histrica, Grad Pula sa svojim komunalnim poduzećem i Hrvatske šume UŠP Buzet. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter