Hrvatske ceste grade novi kružni tok prema Lanterni

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U Taru, na glavnoj državnoj cesti DC 75 na skretanju prema turističkom naselju Lanterna, Hrvatske ceste grade novi kružni tok, koji će zamijeniti dosadašnji montažni, napravljen 2011. godine. Radovi su startali 25. listopada i odvijat će se do kraja siječnja, do kada će cesta Poreč – Novigrad biti zatvorena za sav promet. Obilazni pravci odvijaju se preko centra Tara isključivo za osobna vozila, dok su obavezni pravci za teretna vozila preko Kaštelira, odnosno Ponte Portona za kamione teže od osam tona nosivosti.

- Ugovoreni iznos radova je 3,6 milijuna kuna. Posao je povjeren tvrtki Cesta Pula, a nadzor poduzeću Učka konzalting iz Pazina. Ugovoreni rok za dovršetak je tri mjeseca, a za to vrijeme raskrižje će biti zatvoreno za promet o čemu je javnost pravodobno obaviještena. Pri rekonstrukciji kružnog raskrižja izvest će se i oborinska odvodnja, javna rasvjeta, te prelaganje i zaštita niskonaponskih i telekomunikacijskih kabela, doznajemo od Tamare Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Crna točka u prometu

Podsjetimo – ovo izrazito opasno i tijekom ljeta vrlo prometno raskrižje rekonstruirano je prije šest godina. O potrebi njegove obnove, kao crne točke u prometu, govorilo se još u vrijeme kada je Općina Tar-Vabriga bila u sastavu Grada Poreča. Općina je naposljetku sama krenula u investiciju tešku oko pola milijuna kuna, jer se radi o glavnoj prometnici prema turističkom naselju Lanterna, gdje svoje kampove i hotele ima Valamar Riviera koji tijekom ljeta ugoste više od 20 tisuća gostiju. Novo kružno raskrižje pomaknuto je onomad bliže naselju Tar u odnosu na prijašnje. Radovima na rekonstrukciji presložena je cjelokupna infrastruktura dok su stare skulpture, spomenici turizma, dobile novo mjesto. U to doba recesije i nedostatka novca pokazalo se to kao uspješna formula kako funkcionalno i jeftino, ali i estetski prihvatljivo s umjetnom travom, žardinjerama i drugim ukrasima urediti crne prometne točke.

Općina postavila montažni rotor

Godinu dana nakon toga u promet je pušten i drugi montažni rotor na istoj državnoj cesti DC 75 i to na raskrižju ceste Tar – Vabriga s cestom Vrsar – Poreč - Novigrad. Prije toga i to je raskrižje bilo klasično, a upravo se ondje, nažalost, dogodilo nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama što je općinu potaknulo da krene u gradnju montažnog rotora. Nakon toga su općinske vlasti, ponukane da riješe do kraja sve crne prometne točke na svom području koje su im najveća rak rana, nastavile s investicijama, pa se tako izgradio i treći kružni tok prema Lanterni, smješten tik do mjesnog groblja i nogometnog igrališta. Taj se rotor nalazi stotinjak metara niže od ovog na glavnoj cesti koji se trenutno rekonstruira. Planirana su još dva rotora kod Tarske vale i u Gedićima. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter