Hrvatske autoceste apeliraju na vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme

Sjaj nove sezone - Lanvin
Sjaj nove sezone - Lanvin

Zbog početka zimskih uvjeta na autocestama, Hrvatske autoceste (HAC) apelirale su u ponedjeljak na sve vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, bez obzira što zakonska obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu tek od srijede, 15. studenog. 

Iz HAC-a savjetuju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače mole za strpljenje i razumijevanje. 

Zbog jakih snježnih padalina od 5,15 sati proglašeni su zimski uvjeti na autocesti A6, dionica Kikovica - Bosiljevo II, podsjećaju u priopćenju iz HAC-a. 

Na dionici između čvora Delnice - Kikovica, u 5,40 sati uvedena je zabrana prometa za sva vozila osim osobna, radi olujnih do orkanskih udara bure. Vjetar ima tendenciju jačanja, te se očekuje zatvaranje autoceste za sav promet. 

Snijeg pada i u Lici, od dionice Bosiljeva do Perušića. Na dionici nema vjetra, cesta je posoljena i očišćena te prohodna. 

Zbog olujne bure na autocesti A1 Zagreb - Split, zatvorena je dionica između čvorova Posedarje i Svetog Roka za sve skupine vozila. 

Zimska oprema na zimskim dionicama obvezna je bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 

Pod zimske dionice ne spada dionica od čvora Maslenica do čvora Ploče na A1 te Istarski ipsilon. 

Zimske dionice autocesta su: A1 - Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica; A2 - GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3); A3 - GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep.Srbije); A4 - GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3); A5 - Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3) i A6 - Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7).(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter