Hrvatske agencije u Egiptu gotovo da i nemaju putnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neke od najjačih hrvatskih putničkih agencija i organizatora putovanja, Atlas i zagrebački Kompas, trenutno u Egiptu nemaju velik broj putnika iz Hrvatske te stoga ni ne bilježe otkazivanje aranžmana zbog eskalacije sukoba u toj zemlji poput nekih drugih europskih touroperatora, pa ni za jesen i dalje jer i inače ove godine u Hrvatskoj nije ni bilo nekog naročitog zanimanja za putovanja u Egipat.

Atlas trenutno u Egiptu, odnosno na odredištu Sharm El Sheikh na Crvenom moru, ima najviše desetak putnika iz Hrvatske koji se ovih dana trebaju vratiti s putovanja i s njima je sve u redu, kao i na cijeloj toj destinaciji, ističe za Hinu voditeljica korporativnih komunikacija adriatica.net Grupe i Atlasa Nikolina Frklić.

I njihovi partneri iz Europe, s kojima su, kako kaže, u stalnom kontaktu, nemaju za sada nekih bitnijih otkazivanja odmora turista u Egiptu na Crvenom moru i u drugim turističkim resortima u toj zemlji, a organizatori putovanja im daju i mogućnost izbora, ili da ostanu na odmoru do kraja, ili ga ako žele prekinu s mogućnošću ranijeg povratka.

Tako im govore i iz njemačkog touroperatora TUI Germany koji je, kako danas prenose strani mediji, objavio da otkazuje sva putovanja za Egipat do 15. rujna nakon što je njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo svoje građane da ne idu na putovanja u turistička odredišta na Crvenom moru, a slično je svije građane danas upozorila i talijanska vlada.

Frklić napominje da i Atlas, kao i drugi touroperatori u svijetu, zbog takvih situacija redovito prate obavijesti i preporuke ministarstva vanjskih poslova te se konzultiraju i sa svojim slovenskim partnerom Kompasom s kojim preko Ljubljane zrakoplovom putnici iz Hrvatske i odlaze najviše za Egipat. No, ističe da ove, kao i zadnje dvije-tri godine općenito za Egipat nije bilo puno zanimanja.

Direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar za Hinu je s grčkog otoka Kreta poručio da je njegova agencija Egipat otkazala još početkom srpnja, da ga neće 'nuditi' ni na jesen odnosno dok se situacija ne stabilizira, jer su zadnjih par godina ionako za tu zemlju bilježili simbolične brojke putnika.

Pukšar općenito vjeruje da će situacija u Egiptu dovesti ponovo do 'preljevanja' turističkog prometa na Mediteranu, Grčka će sigurno 'profitirati' od toga, posebno sa njemačkog tržišta, možda se, kako kaže, od toga 'okoristi' i hrvatski turizam, pri čemu ističe i da to nije ništa novo jer se zbog ekonomskih kriza to događa zadnjih par godina gotovo svake godine. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter