Hrvatska zemlja niskog rizika obolijevanja od AIDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj s HIV-om živi oko 800 osoba, od kojih je 206 oboljelih od AIDS-a, a broj novootkrivenih s infekcijom iznosi od 12 do 17 na milijun stanovnika, što Hrvatsku čini zemljom niskog rizika, podaci su Registra za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema podacima koje je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, 1. prosinca, iznijela Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odsjeka za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, u prvih deset mjeseci ove godine prijavljeno je 56 novih slučajeva zaraze HIV-om i 16 slučajeva oboljelih od AIDS-a.

Od AIDS-a je ove godine umrlo pet osoba, što je, ustvrdila je, na razini zadnjih deset godina.

U zemljama EU-a prosjek novotkrivenih s infekcijom HIV-a je 57 na milijun stanovnika, što je oko četiri puta više nego u Hrvatskoj, kazala je.

Godišnje se prosječno registrira od 50 do 60 inficiranih HIV-om u cijeloj zemlji, a najviše ih se registrira u populacijama s rizičnim ponašanjem - među homoseksualcima, ovisnicima koji intravenski ubrizgavaju opojne droge i osobama koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge. 

"Najveći broj zarazio se spolnim putem, i to homoseksualnim odnosom" istaknula je Nemeth Blažić.

Napomenula je da su od 1985. do listopada 2012. registrirane 1.002 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih se kod 365 razvio AIDS, a u tom istom razdoblju 150 osoba je umrlo. 

Među zaraženima, kazala je, i dalje dominiraju muškarci - 86 posto, a najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godine.

Voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraza HIV-om Ministarstva zdravlja pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Josip Begovac upozorio je na nužnost testiranja čime se, ističe, prevenira pojava AIDS-a kod HIV pozitivnih osoba.

Podsjetivši da Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa provodi ovogodišnju kampanju pod nazivom "Voli i budi zdrav", glasnogovornica udruge Latica Mirjanić napomenula je da će 1. prosinca, kada se obilježava Svjetski dan AIDS-a, u info-šatoru na Trgu Petra Preradovića biti prisutan liječnik iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kojemu će građani moći postavljati pitanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter