Hrvatska želi da EU đacima sufinancira sir i jogurt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Besplatni obroci voća, povrća i mlijeka za europske učenike bit će jedna od tema razgovora ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije na njihovom redovitom sastanku koji će se danas i sutra održati u Bruxellesu.

Grčko predsjedništvo EU-a ministre će izvijestiti o tijeku pregovora o objedinjavanju dva programa putem kojih u europske škole već nekoliko godina stiže besplatno voće, povrće i mlijeko, s ciljem da se poboljšaju prehrambene navike djece školske dobi.

Europska komisija još je krajem siječnja predložila povezivanje sheme školskog voća i programa školskog mlijeka u jedan program, ne bi li se pojednostavila i poboljšala njihova provedba. Kroz te programe učenici dobivaju tjedno barem jedan dodatni voćni, odnosno mliječni obrok u školi, a novac za to osiguran je većim dijelom u proračunu EU-a, dok se manji dio sufinancira iz nacionalnih proračuna.

U pregovorima oko objedinjenog programa Hrvatskoj je najvažnije utvrđivanje kriterija za dodjelu europskog novca za program školskog mlijeka. Po prijedlogu Komisije, koristio bi se tzv. povijesni kriterij, odnosno raspodjela novca temeljila bi se na iskorištenosti programa u prethodnom razdoblju.

No, Hrvatska je upozorila da bi time bila diskriminirana jer dosad nije sudjelovala u programu. Osim toga, Hrvatska, zajedno s drugim članicama EU-a, smatra da bi se trebala proširiti lista prihvatljivih proizvoda u programu mlijeka, prije svega da se na tu listu uvrste sir i jogurt.

Po siječanjskom prijedlogu Komisije, nakon što države članice usuglase stavove oko novog, jedinstvenog programa, njegov bi proračun iznosio 230 milijuna eura po školskoj godini, od čega bi 150 milijuna bilo namijenjeno za voće i povrće, a ostatak za mlijeko. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter