Hrvatska zatvorila još dva poglavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u utorak na meduvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu zatvorila dva iznimno važna poglavlja sa znacajnim financijskim implikacijama jer se u njima odreduje visina potpora iz zajednicke poljoprivredne politike te pomoci iz strukturnih i kohezijskih fondova. Hrvatska je zatvorila poglavlje 11 (Poljoprivreda i ruralni razvitak) i 22 (Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata). Na poticaje za poljoprivredu i za regionalnu i kohezijsku politiku odlazi tri cetvrtine godišnjeg europskog proracuna.

"Danas je svakako jedan od važnijih dana u našem pregovorackom procesu jer smo zatvorili dva velika i važna poglavlja. Zatvaranjem ovih poglavlja Hrvatska je pokazala kompatibilnost s najsloženijim europskim mehanizmima", rekao je na kraju meduvladine konferencije ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic . "Ovo su dva kapitalna poglavlja i kada se ona zatvore, to je siguran znak da je kraj pregovora doista vrlo blizu", rekao je glavni hrvatski pregovarac Vladimir Drobnjak.

U poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj definiran je ciljani financijski paket i nacela kako ce se taj novac rasporedivati. U prvoj godini clanstva predvideno je 373 milijuna eura izravnih placanja poljoprivrednicima, a kroz ruralni razvitak još 352 milijuna. Hrvatskoj je odobrena kvota za šecer od 193 tisuce tona godišnje, kvota za mlijeko od 750 tisuca litara. Takoder je odobrena posebna 'financijska omotnica' od oko 10 milijuna eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta a za vinarstvo je prevideno desetak milijuna eura.

Kroz poglavlje Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, odnosno kroz strukturne i kohezijske fondove, predvideno je 2,2 milijarde eura u prve dvije godine clanstva. U ovom poglavlju Hrvatska je morala ispuniti sedam teških mjerila koja se odnose na izgradnju administrativnih kapaciteta i uspostavu operativnog okvira za uspješno korištenje tih fondova. "Zatvaranjem ovoga poglavlja stvoreni su uvjeti za korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskog fonda i državna uprava i strukture zadužene za korišenje fondova sada su puno jace ustrojene", rekao je Drobnjak.


Podijeli: Facebook Twiter