Hrvatska zastava ispred EU-parlamenta u Strasbourgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispred sjedišta Europskog parlamenta u Strasbourgu svečano je u ponedjeljak prije početka plenarne sjednice podignuta zastava Hrvatske, 28. članice Unije, zajedno sa zastavom EU-a i uz izvođenje hrvatske i europske himne.

Prije podizanje zastava, kratkim govorima brojnim uzvanicima obratili su se predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Lijepu našu i Odu radosti izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj. Nakon toga započela je plenarna sjednica na kojoj dužnost preuzima 12 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske.

Na prvim europskim izborima u Hrvatskoj, održanim 14. travnja 2013., za zastupnike Europskog parlamenta izabrani su: Tonino Picula, Oleg Valjalo, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina i Marino Baldini iz SDP-a, koji će djelovati u zastupničkom klubu socijalista i demokrata (S&D); Davor Stier, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Dubravka Šuica i Zdravka Bušić iz HDZ-a, koji ulaze u klub Europske pučke stranke (EPP); Ruža Tomašić iz HSP AS bit će članica kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR); laburist Nikola Vuljanić bit će u klubu Ujedinjene europske ljevice-Zelene nordijske ljevice (GUE/NGL). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter