Hrvatska vodeca u svijetu u transplantaciji bubrega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Daruj-primi", poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega 8. svibnja, koji je posvecen transplantaciji bubrega, u cemu je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina postala vodeca zemlja u svijetu.

Posebno financiranje transplantacijskog programa i clanstvo Hrvatske u Eurotransplantu od 2007. pridonijeli su da je u 2011. godini presadeno 228 bubrega, što je najviše transplantacija tog organa na milijun stanovnika u svijetu, istaknuto je na danas konferenciji za novinare Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog lijecnickog zbora i Hrvatske udruge bubrežnih bolesnika Transplant.

Prema podacima Ministarstva zdravlja lista cekanja na bubreg smanjenja je od 2007. za 38 posto, a u 2010. za 14 posto pa sada na transplantaciju ceka 170 pacijenata.

Ministar zdravlja Rajko Ostojic apelirao je na gradane da u kalendar svojih aktivnosti ubilježe i preventivni pregled bubrega, koji podrazumijeva uobicajenu laboratorijsku kontrolu urina, koja ce ukazati kakvo je zdravstveno stanje njihovih bubrega. "Apeliram na gradane da razmisle što cine za zdravlje svojih bubrega. To je važan organ jer dnevno procisti 200 litara krvi a osim za krvni tlak, bubrezi su važni i za cvrstocu kostiju", rekao je Ostojic.

Podsjetio je kako je današnji uspjeh transplantacijske medicine posljedica aktivnosti zapocetih prije desetak godina. Hrvatska je prva u svijetu po transplantaciji jetre i bubrega, a druga po broju transplantacija srca. Tome su, kazao je Ostojic, pridonijeli humanizam i altruizam ali i clanstvo u Eurotransplantu zbog cega je veliki broj hrvatskih pacijenata, nakon cekanja i do deset godina, dobio potrebni organ.

Strucnjaci isticu kako je za ocekivati da ce se broj transplantacija bubrega u iducem razdoblju smanjiti a kako je medu kandidatima veliki broj osoba starijih od 68 godine, smatraju da treba razmotriti i mogucnosti transplantacije bubrega od starijih donora.

Prof. Petar Kes iz Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju i dijalizu KBC-a Zagreb kazao je kako je u Hrvatskoj u potpunosti zaživio sustav lokalnih koordinatora koji pronalaze donore organa, a najviše donora dosad su imale manje regionalne bolnice poput one u Varaždinu, Virovitici i Požegi, dok je medu zagrebackim bolnicama najviše uspjeha u tome imao KBC Sestara milosrdnica.

I lijecnici i bolesnici založili su se da se hormon eritropoetin konacno nade na listi lijekova za bubrežne bolesnike u preddijalizi.


Podijeli: Facebook Twiter