Hrvatska uz Španjolsku ima najviše doniranih organa

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Hrvatska donorska mreža obilježila je Europski dan donacije i transplantacije organa koji se svake godine obilježava početkom listopada, a ove je godine pao 11. listopada. Rezultati Hrvatske po tom pitanju izuzetno su dobri, kaže dr. Nikola Žgrablić, anesteziolog u pulskoj bolnici, predsjednik Hrvatske donorske mreže koja sjedište ima upravo u Puli.

Eurotransplantom do idealnog donora

- I lani je Hrvatska bila među dvije najbolje države na svijetu jer se izmjenjuje sa Španjolskom na tom čelnom mjestu po broju doniranih organa na milijun stanovnika. U Hrvatskoj je tako lani bilo 35 donora na milijun stanovnika i to je izuzetan rezultat koji je doprinio tome da imamo veliki broj transplantacija. Moram reći da je lani u Puli bilo četiri donora i da vrlo rijetko imamo negativan odgovor članova obitelji što samo govori o vrlo visokoj razini svijesti o doniranju organa u Istri, ali i na razini Hrvatske gdje godišnje ima svega 10 do 15 posto negativnih odgovora, pa i s tim možemo biti izuzetno zadovoljni. Podaci o broju doniranih organa mijenjaju se iz godine u godinu, ovise i o prilikama, ali je vrlo bitno da se zadrži ta brojka iznad 30 donora na milijun stanovnika. A Istra je tu među najuspješnijim županijama, ističe nadalje dr. Žgrablić.

Iako zakon dopušta eksplantaciju organa bez pristanka obitelji, dr. Žgrablić ističe da se suglasnost od članova obitelji uvijek traži jer su mišljenja da obitelj ima pravo na to i mora sudjelovati u tako važnoj odluci. I tu je velika uloga donorske kartice, kaže, jer obitelj koja zna odluku pokojnika, koji je imao donorsku karticu, lakše će donijeti jednu takvu odluku u tim teškim trenucima kada ih se zamoli da doniraju organe.

- U Hrvatskoj je podijeljeno oko milijun donorskih kartica i to je jedan od razloga zašto imamo tako dobre rezultate, kaže dr. Žgrablić.

Kao dio Eurotransplanta, dio organa iz Hrvatske dobivaju i pacijenti iz Europe putem međunarodne razmjene, no uvijek postoji reciprocitet, kaže dr. Žgrablić i pojašnjava "koliko je organa izašlo iz Hrvatske toliko ih se moralo i vratiti u Hrvatsku, tu moraju biti jasni i pošteni odnosi, a istovremeno se povećava šansa oboljelima za pronalaženje idealnog donora".

- Ono što je nama Eurotransplant pružio je da uvijek možemo pronaći organ koji nam treba i to u roku dva, tri dana, za visoko senzibilizirane i pedijatrijske pacijente, kaže dr. Žgrablić.

Crno tržište u Hrvatskoj ne postoji

Postoje u javnosti priče o zlouporabama, vađenju organa na silu u kojekakvim prostorijama, ali dr. Žgrablić ističe da toga apsolutno u Hrvatskoj, pa niti cijeloj Europi nema.

- Na žalost ima ih u zemljama trećeg svijeta, a kupci jesu iz bogatih zemalja pa se čak spominje i brojka od oko 30 tisuća ljudi koji godišnje na crnom tržištu kupe bubreg. Cijene takvih organa, prema nekim podacima, kreću se od 20 do 60 tisuća eura. Međutim, cilj je povećati broj donora. Tako pacijenti iz Hrvatske nemaju potrebu odlaziti kupovati organe u Pakistan, Indiju ili Filipine. Kada bi sve zemlje uspjele postići broj donora poput Hrvatske i Španjolske više ne bi bilo potrebe za crnim tržištem. Osim toga, i u Hrvatskoj i u Europi je zabranjena prodaja organa, država ima kontrolu nad svime time, transplantacija organa niti tkiva nisu moguće u privatnim zdravstvenim ustanovama, nego samo u državnim ustanovama, upravo zato da bi se to spriječilo. Postoji i takozvana Istanbulska deklaracija koja poziva na sprječavanje takozvanog transplantacijskog turizma, a poduzimaju se i razne mjere, poput oduzimanja zdravstvenog osiguranja osobama koje ipak posegnu za kupnjom organa. Želi se, dakle, spriječiti prodaja, ali i kupovina organa, istaknuo je dr. Žgrablić.

Zahvaljujući svim ovim rezultatima i aktivnostima Hrvatske donorske mreže prošli tjedan održan je i prvi tečaj TPM-a, a kako kaže dr. Žgrablić, riječ je o najboljem svjetskom, španjolskom tečaju za transplantacijske koordinatore, ljude u bolnicama koji su zaduženi za organiziranje cjelokupnog transplantacijskog procesa.

- Hrvatska je sada dobila priliku samostalno organizirati taj tečaj i mi smo praktički prvi u svijetu koji smo dobili licencu od Španjolske za taj tečaj što je lijepa potvrda i Hrvatskoj donorskoj mreži i hrvatskoj transplantacijskoj medicini. Sada imamo franšizu da održimo taj tečaj. Ovo je prvi kojeg smo odradili u Zagrebu i koji je bio namijenjen svim liječnicima iz Hrvatske, ali i iz regije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije, a od iduće godine bit će uključeni i liječnici iz Moldavije, Bugarske, Rumunjske i Albanije, ističe nadalje predsjednik Hrvatske donorske mreže.

Osim toga, program Hrvatske donorske mreže namijenjen učenicima trećih razreda srednjih škola u Istarskoj županiji proširen je na cijelu Hrvatsku i to Zagreb, Rijeku, Split i Osijek. Educirani su studenti medicine koji su ovlašteni edukatori HDM-a, a istovremeno, ta se edukacija nastavlja i u Istri. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter