Hrvatska uvozi opasni namještaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ima li snažan rast uvoza nekvalitetnog i jeftinog namještaja veze s porastom alergija, poglavito kod djece, za sada nitko s apsolutnom sigurnošcu ne može reci.

Ipak, Miroslav Šaric, direktor Sektora financija u požeškom proizvodacu namještaja Spin Valisu, istaknuo je da zbog slabih kontrola pri uvozu u Hrvatskoj završava i namještaj koji sadrži štetne i na tržištu EU-a zabranjene komponente kao što su formaldehidi, teški metali i slicno. Pritom se zanemaruje domaci namještaj, pocesto izraden iz najkvalitetnijih domacih sirovina i bez zagadenja.

Formaldehid se smatra najznacajnijim uzrocnikom akutnih zdravstvenih problema (glavobolja, iritacije ociju, nosa ili grla, umor), a utvrdeno je i da je kancerogen. Opasnih sastojaka cesto ima i enormno iznad dozvoljenih kolicina u uvoznom namještaju, poglavito onom od iver-ploca, spužve, PVC-a i slicnog.

Prava pošast uvoza namještaja u Hrvatsku zapocela je 2000. godine. Namještaja je godišnje u Hrvatsku uvezeno za 450 do 600 milijuna dolara, a izvoz je dosezao tek 400 milijuna dolara. Sada je i naš namještaj, pokazuju to svjetski specijalizirani sajmovi, poglavito onaj izraden iz masiva, pravi hit, pa se takvim proizvodima sve više trebaju okretati i domaci kupci, kaže Marijan Kavran, direktor Klastera drvopreradivaca Hrvatske.

Mladen Komac, predsjednik Uprave Euroinspekta Zagreb, specijalizirane institucije koja za Državni inspektorat obavlja inspekcijski nadzor, veli da Hrvatska ima Zakon o opcoj sigurnosti proizvoda, no ne i podzakonske akte, odnosno tehnicke propise ukladene s EU-om.

Od prošle godine analiziranih 40 proizvoda iz podrucja namještaja koje je, sumnjajuci u njihovu ispravnost, Euroinspektu na kontrolu dostavio Državni inspektorat, cak 90 posto njih nije odgovaralo Zakonu o sigurnosti proizvoda, kaže Komac. Za potrebe Euroinspekta, kontrolu kakvoce namještaja, gradevinske stolarije i podova obavljaju laboratoriji specijalizirane tvrtke Drvokontrola iz Slavonskog Broda.

Njezin direktor Ilija Prskalo istice da se primjerice u njihovim laboratorijima, uz fizikalna svojstva namještaja, može obaviti i kontrola formaldehida i drugih opasnih tvari u iverici, no to ne mogu uciniti i primjerice u jednom ormaru. Prskalo dodaje da se prilikom uvoza namještaja u Hrvatskoj ne rade kontrole kakvoce pri njegovu ulasku u zemlju nego se vjeruje deklaracijama proizvodaca. Kontrola se radi tek na uzorcima u salonima namještaja.


Podijeli: Facebook Twiter