Hrvatska uvozi 13 instruktora golfa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ce u iducoj godini zaposliti cetiri i pol puta manje stranaca nego u ovoj. Po prijedlogu godišnjih kvota radnih dozvola za 2010., racuna se na novo zapošljavanje 948 stranaca, najviše u gradevinarstvu i brodogradnji. Iduce ce godine u našoj zemlji boraviti najviše 6.948 stranih radnika, pri cemu njih šest tisuca vec ima dozvolu za rad te mogu racunati na njeno produženje.

Gospodarsko usporavanje i snažan rast nezaposlenosti u Hrvatskoj razlozi su zbog kojih nakon višegodišnjeg porasta država reže broj radnih dozvola za strance. Najbolje se to vidi u sektoru graditeljstva, u kojem su potrebe za stranim radnicima godinama rasle. Tako ce se u graditeljstvu iduce godine moci zaposliti najviše 300 novih stranih radnika, dok je broj novih dozvola za tu djelatnost ove godine 2.518. Osim toga, evidentirano je gotovo 1.800 nezaposlenih gradevinaca.

U brodogradnji ce se iduce godine moci zaposliti najviše 243 strana brodomontera, elektrozavarivaca, brodocjevara, brusaca, AKZ radnika... U deset ovogodišnjih mjeseci u brodogradnji se zaposlilo 209 radnika iz evidencije nezaposlenih, a iskazane su potrebe za 392 radnika deficitarnih zanimanja.

Po sadašnjim planovima, iduce ce godine doci do blagog smanjenja broja radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca u turizmu pa se umjesto 160 planira 138 radnih dozvola i to najviše za kuhare nacionalnih kuhinja (60). Turizam traži i 30 stranih "masera posebnih vrsta masaža" te 20 sezonskih instruktora ronjenja. Vec je tradicionalna potražnja za turistickim animatorima, a novost su instruktori golfa, kojih se iduce godine može "uvesti" 13.

I dok je u 2009. u prometu izdana 131 radna dozvola za novo zapošljavanje stranaca, iduce godine u zracnom prometu dozvolu za rad moci ce dobiti 28 kapetana razlicitih vrsta zrakoplova, pilota i mehanicara. Takvih radnika medu nezaposlenima nema. Ove godine u kulturi je izdano 20 radnih dozvola strancima (od 25 predvidenih), a iduce Hrvatska planira uvesti 64 nova kulturna djelatnika i to najviše baletnih umjetnika (25) i clanova orkestra (22). Traži se i osam opernih pjevaca, pet restauratora, a na listi su i dramski umjetnici i baletni pedagozi.

Zdravstveni sustav iskazuje potrebu za uvozom 34 strucnjaka, od cega 15 magistara farmacije. Znanost i obrazovanje uvest ce 38 stranaca, od cega najviše - 15 - izvornih govornika stranog jezika, ali i 12 istraživaca na podrucju prirodnih, tehnickih i biotehnickih znanosti, biomedicine i zdravstva te društvenih i humanistickih znanosti.

Preradivacka industrija zadnjih godina muku muci s pronalaženjem visokoobrazovanog kadra pa se u toj djelatnosti i iduce godine dozvoljava uvoz elektrotehnicara, strojara i kemijskih tehnologa. U proizvodnji stakla deficitarno je zanimanje puhaca stakla. Medu nezaposlenima ih nema. Tako ce iduce godine, od 33 uvezena radnika u preradivackoj industriji, njih 15 biti puhaci stakla.

Gotovo cetiri tisuce nezaposlenih bez zanimanja razlog su zbog kojeg je poljoprivreda ostala bez mogucnosti uvoza stranih radnika koji bi radili na sezonskim poslovima. No, i iduce ce se godine uvesti 20 stocara i pastira, ali i 30 pomocnih ratara.


Podijeli: Facebook Twiter