Hrvatska u vrhu s 35 donora na milijun stanovnika

Vrhunski nastup zbora i orkestra American Music Abroad
Vrhunski nastup zbora i orkestra American Music Abroad

U ponedjeljak navečer održana je izborna skupština Hrvatske donorske mreže na kojoj su, na novi dvogodišnji mandat, izabrani dr. Nikola Žgrablić za predsjednika, koji je i dosad obnašao tu dužnost, te Ljiljana Paić kojoj je također produžen mandat potpredsjednice. Tijekom davanja izvještaja o učinjenom u protekle dvije godine dr. Žgrablić je istaknuo izvrsne rezultate na razini Hrvatske po pitanju donorstva organa.

Uspješan model

- Hrvatska je, zajedno sa Španjolskom, najuspješnija država po donaciji organa s čak 35 donora na milijun stanovnika. Tako je lani uspješno transplantirano 176 bubrega, 35 srca, 121 jetra te sedam gušterača, naveo je dr. Žgrablić te dodao da je na listi za transplantaciju trenutno 186 osoba koje čekaju na bubreg, 80 za jetra, 34 za srce i 14 za gušteraču.

Govoreći o prošlogodišnjim rezultatima Hrvatske donorske mreže, na koje su članovi izuzetno ponosni, naveo je gostovanje u Bruxellesu, na poziv Ivana Jakovčića, u povodu Europskog dana darivanja organa u listopadu lani. Tada su imali prilike predstaviti svoj model, odnosno kako je jedna nevladina organizacija uspješno riješila i rješava problem nedostatnog broja doniranih organa.

- Bila nam je izuzetna čast prikazati im naše uspjehe i naš model kojim to postižemo, naglasio je dr. Žgrablić te spomenuo da su u proteklom razdoblju bili i organizatori tečaja za transplantacijske koordinatore, odnosno liječnika iz Hrvatske i zemalja okruženja. Organizirali su i donatorsku večer na kojoj su prikupljali donacije za daljnje aktivnosti te humanitarnu utrku "Život na dar" kojoj se odazvalo više od 450 trkača.

Europski projekt

Sve te aktivnosti rezultirale su dobivanjem Plakete Istarske županije koja im je uručena krajem ožujka ove godine na sjednici Istarskoga sabora u povijesnom zdanju Istarske sabornice u Poreču. To je, kaže dr. Žgrablić, priznanje svim članovima HDM-a za njihov rad i postignute rezultate.

- Iduće godine nastavit ćemo s edukacijom studenata medicine da postanu edukatori u srednjim školama Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Za to ćemo utrošiti sredstva prikupljena na utrkama i iz donacija. Također, nastavit ćemo organizirati tečaj za transplantacijske koordinatore u suradnji s TPM-DTI fundacijom iz Barcelone. Nadalje, sudjelovat ćemo u novom projektu koji će se provoditi na razini Europske unije pod nazivom EuDonOrgan, a koji je orijentiran na rad u javnosti na području cijele Hrvatske. I dalje ćemo organizirati humanitarne utrke i to u svim većim gradovima, naveo je dr. Žgrablić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter