Hrvatska u top 50 zemalja za dobar biznis

Rejting Hrvatske na Bloombergovoj listi iznosi 61,9 posto (M. MIJOŠEK)
Rejting Hrvatske na Bloombergovoj listi iznosi 61,9 posto (M. MIJOŠEK)

Hrvatski poslodavci neprestano se žale da moraju poslovati u nepovoljnim uvjetima, ali unatoč tome Hrvatska je danas osjetno bolja zemlja za biznis nego što je bila 2011. godine. Proizlazi to iz Bloombergove godišnje liste država u kojima se poduzetnici najbolje osjećaju. Hrvatska je ušla u top 50 i s Peruom dijeli 49. mjesto. U odnosu na godinu ranije, Hrvatska je napredovala za 13 mjesta.

Svaka država vrednuje se na osnovu niz parametara, od uključenosti u globalno tržište, cijene pokretanja biznisa i rada, pa do transportnih troškova, kvalitete infrastrukture, korupcije, inflacije, poreza i BDP-a po glavi stanovnika. Rejting Hrvatske je 61,9 posto, a oko te brojke kreću se i ocjene za pojedine kriterije. Od toga odskače jedino nešto niža ocjena koju je Bloomberg Hrvatskoj dao za cijenu rada i repromaterijala, 54,3 posto. U spomenuti kriterij spadaju, primjerice, produktivnost, otpremnine, zdravstveni troškovi, minimalna plaća, veličina radne snage...

Najbolja zemlja za biznis je, kao i 2011., Hong Kong, a u prvih deset još su SAD, Japan, Nizozemska, Njemačka, Australija, Kanada, Singapur, Danska i Velika Britanija. Iza Hrvatske su dvije članice EU, Malta i Slovačka, kojih nema na listi. Malo bolje, pak, kotiraju Rumunjska koja je 47., te Grčka, Bugarska i Estonija koje dijele 43. mjesto.

Od država s prostora bivše Jugoslavije na listi je uz Hrvatsku još samo Slovenija koja se s 55. spustila na 35 mjesto. Na listi za 2011. bila je Crna Gora i to 36., ali u međuvremenu su se tamo, procijenili su u Bloombergu, uvjeti poslovanja ozbiljno pogoršali, pa te države više nema u top 50. (D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter