Hrvatska u svjetskom vrhu po doniranju organa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovu godinu celnici Hrvatske donorske mreže zasigurno ce pamtiti kao jednu od najboljih dosad. Predsjednik Hrvatske donorske mreže, ujedno i anesteziolog pulske Opce bolnice dr. Nikola Žgrablic veli da se Hrvatska po broju obavljenih transplantacija organa našla u samom svjetskom vrhu, odnosno medu pet najboljih zemalja, s 25 donora na milijun stanovnika.

- Sam vrh vec godinama cine Španjolska i Portugal, s 30 donora na milijun stanovnika, a slijedi grupa zemalja u kojoj je i Hrvatska - Francuska, Italija i Austrija. Ukupno je ove godine u Hrvatskoj bilo 115 donora. I pulska bolnica pridružila se tom svjetskom rezultatu, jer smo s cetiri donora u ovoj godini ostvarili prosjek od 24 donora na milijun stanovnika. Sve su to bile multiorganske eksplantacije, radilo se o ukupno 12 organa, koji su iz Pule do primatelja stigli uz pomoc Eurotransplanta. Znamo da je vecina transplantirana u Hrvatskoj, dok su neki, uglavnom bubrezi, otišli u Njemacku i Nizozemku, rekao nam je dr. Žgrablic.

Zahvaljujuci ovako dobrim rezultatima, smanjila se lista osoba koje cekaju bubrege. Tako je unutar samo godinu dana ta lista, koja je brojala više od 300 ljudi, smanjena na 270, cime je Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja svijeta s takvim trendom. Liste osoba koje cekaju druge organe donekle su i povecane, što dr. Žgrablic pojašnjava cinjenicom da su se proširile indikacije za transplantacije i više nisu uske kao ranijih godina. Tako se na listi za jetra trenutno nalazi 90 osoba, a za srce 30, dok se gušteraca ne ceka, vec se te transplantacije obavljaju unutar nekoliko mjeseci.



- Hrvatska je vec godinama u svjetskom vrhu po broju presadenih gušteraca, prakticki ne postoji lista cekanja za taj organ. Više od polovice svih ljudi ranijih godina na organ je cekalo pet godina i duže, dok je danas to smanjeno na 36 mjeseci. Takvo smanjenje možemo zahvaliti i ulasku u Eurotransplant, jer su sve osobe koje su godinama bile na cekanju odmah došle u sam vrh europske liste i vrlo brzo dobile organ. Na taj smo nacin skratili cekanje, a sada takav rezultat i održavamo, kaže nadalje dr. Žgrablic.

Govoreci o pulskim donorima, istice da su svi bili stariji ljudi, iznad 60, a neki i iznad 70 godina. Razloga ima više, kaže dr. Žgrablic te pojašnjava da je populacija u globalu sve starija, a poboljšana je i sigurnost u prometu, kao i medicinski tretman mladih potencijalnih donora.

- Danas s ponosom možemo reci da je osviještenost u Hrvatskoj po pitanju donacije organa na vrlo visokoj razini te da i tu bilježimo europske rezultate, sa svega 10 posto odbijenih zahtjeva za donacijom. Pritom zaista moram zahvaliti svim obiteljima koje su, unatoc teškim trenucima, pristale na doniranje organa. Hrvatska je zahvaljujuci njima danas po pitanju transplantacije i pristanka na donorstvo u samom svjetskom vrhu, rezimirao je dr. Žgrablic.

Za iducu je godinu najavio edukaciju kolega u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Srbiji i Makedoniji, jer je Hrvatska postala regionalni edukacijski centar pa joj je primarni zadatak širiti znanja i uspjehe na zemlje regije. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

Dr. Žgrablic na celu odbora Europskih transplantacijskih koordinatora
Još jedno veliko priznanje hrvatskoj transplantacijskoj medicini zasigurno je imenovanje dr. Nikole Žgrablica na celno mjesto odbora Europskih transplantacijskih koordinatora. Valja reci i da ce Hrvatska donorska mreža biti organizator 23. kongresa ETCO-a (European Transplant Coordinators Organization) u 2012. godini, koji ce se održati u Dubrovniku. Veliki je to uspjeh hrvatske organizacije, koja je osnovana upravo u Puli, jer je ETCO najveca organizacija koja okuplja transplantacijske koordinatore, ne samo iz Europe, nego i citavog svijeta, pa ce održavanje ovog skupa u Hrvatskoj biti daljnji poticaj razvoju transplantacijske medicine.


Podijeli: Facebook Twiter