Hrvatska u srijedu šesti put protiv Južne Koreje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret nogometnih reprezentacija Hrvatske i Južne Koreje koji će se odigrati u srijedu u Londonu na stadionu Craven Cottage, inače domu engleskog prvoligaša Fulhama, bit će šesti međusobni dvoboj ovih reprezentacija, a kao i sve dosadašnje bit će prijateljski. U dosadašnjih pet utakmica Hrvatska je ostvarila tek jednu pobjedu, dva su susreta završena neodlučeno, a dva pobjedom Južne Koreje.

Hrvatska je jedinu pobjedu ostvarila u prvom dvoboju protiv Južne Koreje odigranom 13. ožujka 1996. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Utakmica je završila 3:0 pobjedom "vatrenih", a sva je tri gola postigao Goran Vlaović. Taj je dvoboj odigran u sklopu priprema naše reprezentacije za prvi nastup na nekom velikom natjecanju, Europskom prvenstvo koje se u lipnju 1996. održalo u Engleskoj.

Od preostala četiri dvoboja tri su odigrana u Južnoj Koreji, te jedan u Hong Kongu, a Hrvatska niti jednom nije igrala u najboljem sastavu, već su izbornici na Daleki istok vodili igrače iz hrvatske lige ili one koji se u to vrijeme još nisu ustalili u reprezentaciji. Prva takva utakmica odigrana je 19. lipnja 1999. u Seulu i završila je rezultatom 1:1, a pogodak za Hrvatsku postigao je Stjepan Tomas.

Preostala dva susreta u Južnoj Koreji Hrvatska je odigrala u razmaku od tri dana u studenome 2001., malo više od pola godine prije početka Svjetskog prvenstva kojemu je Južna Koreja uz Japan bila domaćinom.

Dvoboj odigran 10. studenoga u Seulu okončan je pobjedom domaćina od 2:0, dok je 13. studenoga u Gwangjuu bili 1:1. Strijelac za Hrvatsku bio je Boris Živković. Zanimljivo, u dvoboju u Seulu za Hrvatsku je debitirao Josip Šimunić koji bi u Londonu u srijedu protiv istog suparnika trebao upisati i jubilarni 100. nastup za "vatrene".

Posljednji dvoboj Hrvatske i Južne Koreje odigran je 29. siječnja 2006. u Hong Kongu i završio je pobjedom Korejaca od 2:0. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter