Hrvatska u 2011.: Više odseljenih nego doseljenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom 2011. godine iz Hrvatske je u inozemstvo odselio veci broj osoba od broja doseljenih osoba iz inozemstva u Hrvatsku, što je rezultiralo negativnim migracijskim saldom, pokazali su najnoviji podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o vanjskoj i unutarnjoj migraciji stanovništva Hrvatske.

Prema podacima DZS-a, u prošloj godini u Hrvatsku su se iz inozemstva doselile 8.534 osobe, a 12.699 osoba odselilo se u inozemstvo.

Medu onima koji su doselili z inozemstva je 55,3 posto hrvatskih državljana te 44,7 posto stranaca, a medu odseljenima je 75 posto hrvatskih državljana i 20,1 posto stranaca. Za 4,9 posto osoba je državljanstvo nepoznato.

Od ukupnog broja doseljenih osoba u Hrvatsku,  43 posto osoba doselilo se iz Bosne i Hercegovine, a od ukupnog broja odseljenih osoba najviše se njih odselilo u BiH (31,7 posto), te Srbiju (26 posto).

U ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva u Republiku Hrvatsku u 2011. najveci je udio imao Grad Zagreb (23,9 posto), koji je na prvome mjestu i po broju odseljenih osoba iz Republike Hrvatske u inozemstvo s 15,7 posto od ukupnog broja odseljenih, a slijede ga Sisacko-moslavacka županija s 10,3 posto, te Splitsko-dalmatinska s 9,8 posto, koja je ujedno na drugome mjestu po broju doseljenih osoba, s 14,4 posto od ukupnog broja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter