Hrvatska troši energije kao prije 25 godina


Trodnevno 10. Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje "Energetska i procesna postrojenja" i 5. Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije okupili su u Rovinju 300 stručnjaka iz Hrvatske, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nizozemske, Njemačke, Makedonije, Slovenije i Srbije. Na otvaranju je rečeno da će Rovinj, kao sjedište jedne od naših najvećih kompanija, postati stalno mjesto okupljanja energetičara.

Istra je nezaobilazna točke na hrvatskoj karti energetike i obnovljivih izvora, zbog plinovoda iz podmorja, prvim hrvatskim vjetroturbinama i solarnim kolektorima. Istra je i vodeća po broju instaliranih fotonaponskih sustava, u Kanfanaru se gradi jedna od najvećih hrvatskih fotonaponskih elektrana, a Plominu C je najveći hrvatski elektroenergetski projekt u posljednjih 20 godina.

Otvarajući ova dva stručna skupa zamjenik ministra gospodarstva, Puljanin Alen Leverić, je upoznao sudionike sa brojnim novostima u području energetike i obnovljivih izvora energije. Naglasio je da je u rujnu ove godine ukupna snage 32 elektrana na obnovljive izvore dosegnula 150 MW, što je četiri puta više nego krajem 2011. godine, a najviše se ulaže u solarne elektrane. Na takve tendenciju najviše utječu poticaji za proizvodnju obnovljive energije, pa prema dostupnim planovima u njenu proizvodnju će se do 2015. utrošiti 900 milijuna eura.

Naš najpoznatiji energetski stručnjak Igor Dekanić je podsjetio da je prva hrvatska energetska strategija usvojena još 2002., a umjesto njene provedbe 2009. je donijeta nova. Nakon toga je nastupila recesija i daljnja deindustrijalizacija, pa sada trošimo energije kao pred 25 godina. Zadnjih godina slične su tendencije i u recesiji načetoj Europi te SAD-u, a potrošnja energije brzo raste u zemljama koje ostvaruju najveći gospodarski rast kao što su Kina, Indije, Brazil, JAR i Turska.

- Temeljni je naš i europski problem ovisnost o uvozu energije. I mi i Europa uvozimo više od pola potrebne energije, pa su nužne promjene, o čemu je sačinjena Europska energetska strategija do 2020., u kojoj svoje mjesto mora naći i Hrvatska, istaknuo je Dekanić. (Napisao i snimio A. POKRAJAC) 


Podijeli: Facebook Twiter