Hrvatska treba 2 milijuna zaposlenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska treba dva milijuna zaposlenih da bi imala održiv mirovinski sustav, no to nije cilj za jednu vec za deset i više godina, ali je sada trenutak da se pokrenu promjene koje ce dovesti do toga da se ljudi obrazuju za zapošljiva zanimanja, a ne kao sada za Zavod za zapošljavanje, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic na današnjoj završnoj konferenciji projekta "Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova", kojeg je financirala Europska unija.

Ministar Mrsic je istaknuo da je svega dva do tri posto gradana ukljuceno u neku obrazovnu aktivnost, a upravo je cjeloživotno obrazovanje jedna od mjera koja bi trebala uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom na tržištu rada.

Hrvatska trenutacno ima 340.000 nezaposlenih i puno zanimanja koja su nezapošljiva, pa ministar smatra kako je potrebno ojacati rad sektorskih vijeca koja bi se ubuduce trebala baviti i razvojem ljudskih resursa, odnosno analizom tržišta rada i upisnim kvotama za zanimanja koja se traže.

Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugaric istaknula je kako je to ministarstvo pocelo raditi na novoj strategiji obrazovanja odraslih, jer ce se u buducnosti na tržištu rada tražiti visoko obrazovane osobe dok ce oni nižeg obrazovanja u tim okolnostima biti teško ili nikako zapošljivi.

Program IPA EU "Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova", vrijedan je pet milijuna eura, a jedan je od najvažnijih njegovih rezultata i 20 ugovora sa 58 ustanova o dodjeli bespovratnih sredstava za obrazovanje odraslih.

Razvojem novih i modernizacijom postojecih programa omoguceno je besplatno osposobljavanje 2.850 polaznika cime se povecala njihova konkurentnost i zapošljivost na tržištu rada, rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje mladih.


Podijeli: Facebook Twiter