Hrvatska traži povratak Šešelja u zatvor u Haagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska radna skupina usuglasila je u utorak tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje iz haaškog zatvora ratnog zločinca Vojislava Šešelja i traži povlačenje takve odluke.

Moramo još popraviti tehničke pojedinosti, potom ćemo deklaraciju uputiti predsjedniku Sabora Josipu Leki i zatražiti da je uvrsti u dnevni red, rekla je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje deklaracije. Kosor nije mogla predvidjeti hoće li Sabor deklaraciju donijeti prije četvrtka, kada na istu temu, na poticaj hrvatskih europarlamentaraca, raspravlja Europski parlament. Bilo bi, naravno, bolje da je donesemo, ali sada je teško reći hoće li se to dogoditi ili neće, izjavila je Kosor. Deklaracija u vezi s odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu, kako se zove službeno zove taj dokument, osuđuje tu odluku i traži da se povuče. Vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga, otkriva Kosor.

Deklaracija je, kaže, "jako izbalansirana", ne bavi se posebno Srbijom, nego upozorava što se dogodilo. Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara Veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti, ističe Jadranka Kosor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter