Hrvatska tek formalno lider u regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Brijunima je u cetvrtak otvorena šesta medunarodna konferencija Europskog centra za mir i razvoj (ECPD), jednog od krovnih znanstvenih institucija Ujedinjenih naroda, koja okuplja istaknute znanstvenike. Na konferenciji su govornici isticali ocuvanje mira, stabilnost, regionalnu suradnju, jacanje uloge civilnog društva te poštivanje ljudskih prava kao glavne preduvjete za sigurnost naroda i država, a mnogi su naglasak stavili na etnicku i vjersku toleranciju na podrucju Balkana.

Skupu se obratio i izaslanik predsjednika Republike Josip Paro rekavši da je u proteklih godinu dana postupak mirenja zemalja u regiji znatno ubrzan. Paro je istaknuo važnost posjeta srpskog predsjednika Borisa Tadica Vukovaru i Ovcari te napomenuo da se ocekuje da ce srpski predsjednik "pogledati u prošlost".

Poruke o miru, toleranciji i poštivanju razlicitosti na kratko su zasjenili predstavnici Srbije. Naime, predstavnica srpskog ministarstva za ljudska prava i manjine Sanja Jašarevic Kužic kazala je da je Kosovo autonomna pokrajina pod upravom Ujedinjenih naroda te da je pokretanje Republike Kosovo kršenje medunarodnog prava.

- Stoga se delegacija Republike Srbije protivi prisustvu predstavnika Kosova na ovoj konferenciji. Naš zahtjev nema politicku konotaciju, kazala je Jašarevic Kužic. Na to je reagirao potpredsjednik ECPD-a Albert Maes, koji je rekao da sudionici sudjeluju iskljucivo kao strucnjaci, a ne predstavnici politike, nakon cega je konferencija nastavljena.



Predstavnik Instituta ekonomije pri Ruskoj akademiji znanosti Boris Shmelev smatra da je Hrvatska tek formalno lider medu zemljama zapadnog Balkana te da su izlazak iz krize i jacanje gospodarstva moguci otvaranjem prostora stranim investitorima.

- Ponekad se cini da Vlada ne može odvojiti gospodarske i politicke interese, zbog cega su vec duže na cekanju potencijalni ruski investitori koji su spremni investirati u turizam, ugostiteljstvo i brodogradnju, ali u Hrvatskoj ne nailaze na povoljnu klimu, rekao je Shmelev, koji sumnja da ce Hrvatska postati punopravna clanica Europske unije do 2012. i 2013.

Konferencija završava u petak usvajanjem deklaracije o ljudskoj sigurnosti i njenom primjenom na Balkanu s ciljem da nacionalne i vjerske razlike ne budu prepreka, vec moralna vrijednost koja ce imati svoj odraz u pomirenju ljudi i naroda ovog dijela Europe.


Podijeli: Facebook Twiter