Hrvatska Syriza u veljači osniva ogranak u Istri

(Damjan TADIĆ/CROPIX)
(Damjan TADIĆ/CROPIX)

Na hrvatskoj javnoj sceni pojavila se nova stranka, Radnička fronta, koja se zalaže za demokratski socijalizam 21. stoljeća i radikalne društvene promjene. Prvi potezi nove stranke, koju politički analitičari po vrijednostima za koje se zalažu uspoređuju sa Syrizom, nedavnom pobjednicom grčkih parlamentarnih izbora, uključuju i ulične prosvjede, te slanje radikalnih poruka biračima.

Nedavno su prosvjedovali na zagrebačkim ulicama u znak podrške radnicima Imunološkog zavoda, te su zatražili zamrzavanje plaće saborskih zastupnika na 3.700 kuna.

Osnivači nove političke inicijative, koja trenutačno djeluje u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Rijeci, Osijeku i Sisku, planiraju širenje na cijelu zemlju. Lokalna organizacija u Puli utemeljit će se početkom veljače. Najavljuju izlazak na sljedeće parlamentarne izbore i ne kriju uzore poput grčke Syrize, španjolskog Podemosa ili slovenske Združene levice.

Iako pokretači nove političke inicijative u javnosti istupaju uglavnom kolektivno, razvidno je da među njima ima nekoliko poznatih imena iz javnog života. Tu su dr. Mate Kapović, izvanredni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, novinar i književnik Rade Dragojević, lingvistica Dijana Ćurković iz Instituta za hrvatski jezik, Dimitrije Birač, vanjski suradnik na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, te Denis Geto, predsjednik HEP-ovog strukovnog sindikata TEHNOS.

"Glavni cilj Radničke fronte je ukidanje kapitalističkog načina proizvodnje i sistema koji se na taj način reproducira. U tom smo smislu mi smo politička inicijativa transformativnog karaktera koja uskoro i u formalnom smislu namjerava prerasti u političku partiju", kaže jedan od osnivača Radničke fronte Rade Dragojević. (D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter