Hrvatska spremnija za korištenje EU fondova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je znatno napredovala u pripremi i provedbi projekata koji se financiraju iz europskih fondova, ocijenio je jučer Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku, nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem i ministrima. Hahn je u Zagreb došao provjeriti koliko je Hrvatska spremna za povlačenje novca iz europskih fondova, u kojima će od 2014. do 2020. imati na raspolaganju 11,7 milijarda eura.

- Hrvatsku u nekim stvarima možemo smatrati pravom članicom Unije, jer joj je već ukinut nadzor nad procesom javne nabave i ugovaranjem projekata koji se tiču prometa, konkurentnosti i zaštite okoliša, rekao je Hahn na konferenciji za novinare. Grčić je zahvalio na povjerenju, jer to znači da je "Hrvatska ovladala procedurama". No, Hahn je Vladi preporučio da zaposli više ljudi kvalificiranih za povlačenje novca iz europskih fondova, jer su mnogi koje je dosad osposobila otišli raditi na slične, bolje plaćene poslove u privatnim konzultantskim tvrtkama, što je potvrdio i Grčić.

- Vlada upravo priprema projekte vrijedne oko 20 milijarda kuna koji će se u Hrvatskoj financirati novcem iz europskih fondova. Riječ je o obnovi dvaju europskih željezničkih koridora: pruge od Rijeke do granice s Mađarskom te one od Zagreba do granice sa Srbijom. Europski novac uložit će se i u desetak regionalnih odlagališta otpada, u nekoliko desetaka projekta vodoopskrbe i odvodnje, te u brojne projekte u malom i srednjem poduzetništvu, izjavio je Grčić. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter