Hrvatska šokirana presudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom osudujuce nepravomocne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markacu, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic dao je izjavu u kojoj izmedu ostalog stoji:

"Presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata a ni legitimnost i legalnost oslobodilackih akcija, ukljucivši i Oluju. Tako što niti je moguce, niti bismo mi to u Hrvatskoj prihvatili. Uvjeren sam da zajednicki zlocinacki pothvat u obrani Hrvatske nije postojao.

Posebno, teza o zajednickom zlocinackom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zlocinackog pothvata, da su svi zlocinci. Hrvatska poštuje i poštovati ce sve heroje koji su sacuvali našu neovisnost i slobodu...

U Hrvatskoj smo svjesni da je zlocina tijekom Domovinskog rata bilo na svim stranama, pa i na našoj strani. Hrvatsko pravosude danas jednako tretira i osuduje sve zlocine, poštujuci sve žrtve, neovisno tko je pocinitelj, tko žrtva. To je dio našeg pravnog poretka, a naši gradani i javnost suosjecaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima...

Hrvatska je država koja poštuje medunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši gradani. To je europska Hrvatska. Ocekujemo da ce u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene. Posebno, poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znaci prihvacanje politickih i povijesnih aspekata presude.

Za nas ce, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sacuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zlocinacke politike režima Slobodana Miloševica."

Premijerka Jadranka Kosor obratila se javnosti oko sat vremena nakon što je izrecena presuda koja je šokirala Hrvatsku.

"Presuda koja je izrecena nije pravomocna. Pred nama je žalbeni postupak. Buduci da je prvostupanjsko vijece utvrdilo da je Hrvatska djelovala u udruženom zlocinackom postupku. To je za Vladu RH neprihvatljivo. Poduzet cemo sve da se ta kvalifikacija pred drugostupanjskim vijecem poništi. Vlada je narucila studiju o teoriji zajednickog zlocinackog pothvata i ta studija pravnih strucnjaka je poslana sudu", rekla je Kosor.

"U životu pojedinaca i naroda postoje trenuci koje je teško prihvatiti. Naše stajalište o karakteru operacije Oluja vrlo je jasno: to je bila legitimna operacija s ciljem oslobodenja podrucja. Svaka naša reakcija se u ovom trenutku pomno prati i mjeri, medutim želi reci ono što vjerujem da osjecaju svi hrvatski gradani.

Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogucili da danas budemo slobodna država. Hrvatima želim zahvaliti što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo. Uvjerena sam da cemo i u ovoj situaciji pokazati jedinstvo i iskazati našu vjeru u hrvatsku buducnost", rekla je Kosor.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic izjavio je da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zlocinackog pothvata, za koju se današnjom osudujucom presudom Haškog suda terete generali Ante Gotovina i Mladen Markac, ali i naglasio da generali ne bi dobili visoke kazne (24 i 18 godina zatvora) da je Hrvatska nakon operacije Oluja funkcionirala kao pravna država.



Predsjednik HVIDRA-e Josip ?akic izjavio je danas kako je "zgrožen haaškim presudama koje generalima Gotovini i Markacu na teret stavljaju strašne optužbe". Optužbe da su i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tudman, nekadašnji ministar obrane Gojko Šušak te pokojni general Zvonimir Cervenko bili zajedno u zlocinackom pothvatu znace zapravo da je Hrvatska osudena kao zlocinacka organizacija i da je stvorena na zlocinu, ustvrdio je ?akic.

Nekoliko stotina sudionika današnjeg okupljanja na Trgu bana Jelacica vratilo se nazad na trg nakon što su u prosvjednoj šetnji bili ispred središnjica HDZ-a i SDP-a.  Ispred središnjice SDP-a kratko su se okupili vicuci "Isti ste ko HDZ", "Gdje je sada oporba", "Izdaja izdaja", "Zašto nas se bojite".

Prosvjednici su trenutno na trgu gdje još uvijek mirno prosvjeduju protiv presuda hrvatskim generalima u Haagu. Prosvjed osiguravaju pripadnici interventne, temeljne i specijalne policije.


Podijeli: Facebook Twiter