Hrvatska smatra referendum u RS-u neprihvatljivim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo je ponedjeljak kako Hrvatska kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini drži neprihvatljivim nedjeljni referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta održan suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe", navodi MVEP u priopćenju te dodaje kako se Hrvatska zalaže za "opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna".

"Hrvatima u Bosni i Hercegovini Hrvatska jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu", kaže MVEP u priopćenju.

Srbi su u nedjelju održali referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta koji je ustavni sud BiH prethodno zabranio, a ovo glasovanje na kojem se skoro 100 posto birača unatoč tomu izjasnilo za 9. siječnja kao danu entiteta pobuđuje strahovanja da bi to mogao biti uvod i u referendum o odcjepljenju srpskog entiteta.

MVEP je rekao kako Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji. "To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter