Hrvatska slavi Dan državnosti

(M. ANGELiNI)
(M. ANGELiNI)

Dan državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, blagdan je kojim se obilježava povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991.

Toj odluci predhodila je referendumska odluka većine građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Njome se utvrđuje da tim činom Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. Istekom moratorija, 8. listopada 1991., Hrvatska je raskinula državno-pravne veze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske državni je vrh položio vijence i zapalio svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - zid boli te kod Grobnice narodnih heroja.  Predsjednici Republike, Vlade i Sabora nakon toga položili su vijenac i zapaliti svijeće pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, potom na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. 

Predsjednik Republike Josipović i predsjednik Sabora Leko nakon toga položili su vijence i zapali svijeće na grobu pokojnog predsjednika Vlade (od 2000.- 2003.), Ivice Račana te pokojnog predsjednika Sabora Borisa Šprema. 

Na Mirogoju je uz predsjednike Republike, Vlade i Sabora, vijence i svijeće položilo i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačenikom Milanom Bandićem. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter