Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo

Valter Flego (M. V. I.)
Valter Flego (M. V. I.)

Nogometna reprezentacija Hrvatske plasirala se na SP 2018. nakon što je u dodatnim kvalifikacijama eliminirala Grčku. Hrvatski nogometaši, koji su u prvom susretu u Zagrebu slavili sa 4-1, u nedjelju su u Pireju u uzvratnoj utakmici protiv Grčke odigrala 0-0. 

Iako je izbornik Dalić najavljivao da če "vatreni" igrati kao da je u Zagrebu bilo 0-0, to se nije dogodilo. Hrvatska nije pokazala napadačke ambicije, prepustila je incijativu Grcima. Bilo je to daleko od odlične partije od prije tri dana kada su Hrvati pomeli Grke sa 4-1. Unatoč tome, Hrvatska je kontrolirala utakmicu i rezultat te je zasluženo prošla na SP u Rusiji. 

U prvom poluvremenu domaćini su stvorili samo jednu ozbiljniju situaciju pred našim golom. U 42. minuti nakon ubačaja Zece vratar Subašić skinuo je loptu s glave Retsosa, koji je čekao na drugoj stativi. 

"Vatreni" su dva puta zaprijetili preko Perišića. Prvo je u 28. minuti lijepo prošao u situaciji jedan na jedan, te je gađao sa vrha 16-erca, ali pored gola. A u 43. minuti Perišić je odlično pucao sa 20 metara, ali je lopta pogodila vratnicu. 

U nastavku Hrvatska je nastavila sa suzdržanom igrom, više misleći o svom golu negoli o napadu. Grci, pak, unatoč inicijativi ostali su jalovi. Jedna polušansa otvorila ima se u 66. minuti nakon nesporazuma Lovrena i Vide, ali se lopta odbila u ruke Subašića, a najopasnija je bila situacija u 87. minuti kada je Tachtsidis pucao sa osam metara iskosa, ali ravno u našeg golmana. 

Hrvatskih napadačkih akcija bilo je malo, a vrijedi spomenuti samo pokušaj Kramarića u 88. minuti. Dobio je loptu na 14 metara iskosa i pokušao ju je plasirati u suprotni kut, ali bilo je neprecizno. 

Hrvatska će tako po peti će put igrati na svjetskom prvenstvu, nakon Francuske 1998., Japana/Južne Koreje 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014. Bile su ovo šeste kvalifikacije za SP za Hrvatsku od samostalnosti, a jedini neuspjeh naša je reprezentacija doživjela u borbi za odlazak u JAR 2010. godine. 

Hrvatska će suparnike na SP saznati 1. prosinca kada će se održati ždrijeb u Moskvi. 

GRČKA: Karnezis, Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Retsos, Tziolis, Tachtsidis, Bakasetas (Gianniotas, 59), Zeca, Lazaros (Fortounis, 59), Mitroglou (Pelkas, 78). 

HRVATSKA: Subašić, Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Perišić (Rebić, 86), Modrić (Mitrović, 90), Mandžukić, N. Kalinić (Kramarić, 78). 

SUDAC: Bjorn Kuipers (Nizozemska) 

STADION: Karaiskakis

GLEDATELJA: 20.000 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter